Knut Lauvrak vet ikke hvor lenge han har igjen, eller om alderen gjør at han aldri kan få nye lunger.

Arbeidstilsynet vurderer å gå inn i Lauvrak-saken

Arbeidstilsynet skal vurdere om de skal inn i Lauvrak-saken, etter at Agder politidistrikt aldri varslet om de alvorlige skadene Lauvrak og en kollega fikk da de reddet livet til en innsatt.

Publisert Sist oppdatert

– Denne saken er ikke rapportert inn til oss fra politiet i 2012. Vi er blitt kjent med saken nå i høst.

Slik lyder bekreftelsen Politiforum har fått fra Arbeidstilsynet, på spørsmål om de har hørt om saken om Knut Lauvrak og Magnar Heggernes som fikk lungeskader etter å ha reddet livet til en innsatt da det begynte å brenne i en celle i februar 2012.

I dag er Lauvrak 100 prosent ufør.

Arbeidsmiljøloven er klar på at «Dersom arbeidstaker omkommer eller blir alvorlig skadet ved en arbeidsulykke, skal arbeidsgiver straks og på hurtigste måte varsle Arbeidstilsynet og nærmeste politimyndighet.»

Dette ble altså aldri gjort.

Først i høst, da Lauvrak og Heggernes etter snart fire år selv meldte saken til Arbeidstilsynet, ble tilsynet kjent med hendelsen. Nå vurderer Arbeidstilsynet saken, på bakgrunn av hva Lauvrak og Heggernes har meldt inn.

LES SAKEN: Han ofret helsen i tjenesten

Kunne meldt inn saken senere

Arbeidstilsynet lister selv opp ni punkter som kjennetegner alvorlige skader. Indre skader, på for eksempel lunger, ser et av dem. Dette har også Agder politidistrikt registrert, og lister det opp i et dokument fra 2004 som klargjør hva slags skader distriktet har plikt til å varsle om.

Her står det også at dersom skaden på et senere tidspunkt blir mer alvorlig enn først antatt, må arbeidsgiver snarest mulig sende melding til Arbeidstilsynet.

I Lauvraks tilfelle tok det tid før omfanget av skaden ble oppdaget, men etter et halvt år innvilget NAV en yrkesskadesøknad. I dag er lungekapasiteten til Knut Lauvrak på 23-29 prosent. Heggernes har fått påvist astma.

På tross av at skadene ble tydeligere med tiden og NAV slo fast at det var en yrkesskade, ble ikke saken varslet fra arbeidsgivers side.

Arbeidsgivers svar: Derfor ble ikke skaden meldt inn

Risikerer reaksjoner

– Hvis vi finner at det er gjort brudd på arbeidsmiljøloven, så vil vi gi informasjon om det til partene, sier tilsynsleder i Arbeidstilsynet i Agder, Øyvind Arnegård.

Burde denne ulykken vært meldt inn til Arbeidstilsynet?

– Det er for tidlig å si før vi har vurdert saken. Men på generelt grunnlag tenker jeg at ulykker med slikt utfall bør meldes inn, sier Arnegård til Politiforum.

Arbeidstilsynets har mulighet for å gi pålegg og overtredelsesgebyr dersom de går inn i saken og finner mangler med måten Agder politidistrikt har behandlet saken på. I verste fall kan også Arbeidstilsynet politianmelde distriktet, dersom det er begått straffbare forhold.

Her kan du lese Agder politidistrikt sitt svar på hvorfor skaden ikke ble meldt inn til Arbeidstilsynet.

Powered by Labrador CMS