Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen håper på kreative og åpne ledere i politiet framover. Tirsdag snakket han for PFs lederkongress i Bergen.

Anundsen: – Utfordring med få søkere

Hvis du ikke får politimesterjobb, er det ikke noe nederlag. – Tvert imot, sa justisministeren da han snakket til over hundre politiledere.

Publisert Sist oppdatert

– Vi må ha ledere som tør å ta tak.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen var klar da han talte under Politiets Fellesforbunds lederkongress i Bergen tirsdag ettermiddag. Overfor de rundt 120 politilederne i salen manet Anundsen om kreativitet, som et av flere svar på utfordringene lederne har i politiet i endringstiden som kommer.

– Det er viktig at ledere tør å lete etter kreative løsninger på problemer. Problemet er at det er for store forskjeller i dagens Politi-Norge. Vi må kunne tenke annerledes, sa ministeren.

– Utfordring med få politimester-søkere

Men hvem som skal lede framtidens politidistrikter er uklart. Og i forrige uke ble de midlertidige søkerlistene til politimesterstillingene kjent. Enkelte steder er det få søkere. Det mener Anundsen, som er den øverste sjefen for politimesterne som skal ansettes, er rart.

– Dette er ekstremt attraktive stillinger, utfordrende jobber og en unik mulighet til å bidra til samfunnet. Det er knapt mulig å se for seg mer spennende stillinger. I tillegg vil disse lederne ha en sjelden sterk politisk oppfølging, noe som er en unik mulighet for lederne. Likevel ser vi få søkere, konstaterer han overfor Politiforum.

Flere har kritisert utlysningsteksten som blant annet krever mastergrad fra søkerne. Anundsen tror ikke en utlysningstekst med færre krav nødvendigvis hadde gitt flere søkere.

– Grunnen til at det står at man må ha mastergrad er at det er vanlig for denne type stillinger, med ledere i toppklasse. Det ville vært unaturlig å legge det lavere. Så forstår jeg at noen kan reagere på at man kan gå glipp av noen gode folk på grunn av det, men det er heller ikke forbudt å søke uten master, forteller Anundsen.

Justisministeren sa til lederne i salen at han håper det ikke er frykt for nederlag, som gjør at det har vært få søkere til politimesterstillingene i flere distrikter til nå.

– Det er viktig å presisere at disse stillingene ikke blir besatt uten søkere. Det er ikke prestisjenederlag hvis man ikke får jobb. Tvert imot gir det å stå fram og vise interesse oss et bedre grunnlag for å finne mange gode kandidater, sier Anundsen.

Ber om åpenhet

Justisminsteren mener det er viktig at lederne i tiden framover får god informasjon og at de får delta i prosessene som skjer. Reformen kan bli kjempegod, men også gå galt dersom ikke lederne inkluderes, mener han.

Anundsen slapp, på grunn av at et sent justisministermøte i Brüssel, å følge regjeringspartienes valgnederlag fra hjemlandet i går kveld. Men tross et skuffende resultat, lot ikke Anundsen til å være preget da han fra scenekanten satte tonen med å vitse med seg selv.

Og en uhøytidelig tilnærming til seg selv håper Anundsen også at ledere i politiet har framover. Gode ledere er åpne for uenighet, mener han.

– Politiet har fremdeles et tydelig hierarki. Det har sine fordeler enkelte ganger. Men det har også sine ulemper. En kultur der alt kommer ovenfra og sildrer nedover er ikke det vi ønsker. En god kultur er å tenke nedenfra og opp. Informasjonen skal kunne gå begge veier.

Det er nemlig lov å gjøre feil, påpekte justisministeren.

– Det er ikke sikkert at alle alltid har løsningene når de kommer med innspill, men det er viktig at man i alle fall diskuterer innspillene og de ulike løsningene. Vi må ha kultur for reell åpenhet, og for reell uenighet. Da krever det at lederne står rakrygget og aksepterer den kulturen.



Anders Anundsen og Lill Heidi Tinholt, leder i Politiets Fellesforbund Politilederne, var i godt humør. Men bakteppet for lederkongressen er alvorlig: Ledelse av politiet framover kan bli utfordrende.
Powered by Labrador CMS