Advarer mot generell bevæpning

Debatten om fast bevæpnet politi mangler synspunkter fra de med tung våpenerfaring, sier Eirik Jensen.

Publisert Sist oppdatert

Jensen er mangeårig leder for Spesielle operasjoner (SO) i Oslo politidistrikt, og politirådgiveren synes debatten reist av Politiets Fellesforbund (PF), og spørreundersøkelsen gjort blant operative tjenestemenn ved Grønland politistasjon i Oslo, har vært for snever.

− Debatten til nå har vært alt for ensporet. Når jeg leser argumentene for de som prater om gevinsten ved generell bevæpning av politiet, får jeg vondt i magen, sier Jensen, som selv har vært i mange svært tilspissede situasjoner både med og uten våpen, som operativ politi.

− Jeg undres over hvor mye skarp erfaring de har, de som til nå har deltatt i debatten? Førstelinja ute i operativ polititjeneste, er ofte svært unge politibetjenter. Svært få av dem har vært ute i spesielt tunge situasjoner tidligere.

En annen situasjon

Han viser til den gode statistikken norsk politi har, sammenlignet med andre land som har fast bevæpning.

− Vi har så godt som ingen vådeskudd, ingen som skyter en kollega. Vi opplever ikke at kriminelle i en trengt situasjon klarer å fravriste et trukket våpen fra en tjenestemann. Og vi har så godt som ikke situasjoner hvor folk blir skutt av politiet i en situasjon som ikke hjemler skudd. Mye av årsaken til dette er at norsk politi har de nødvendige tidssperrene som gir tjenestemannen tid til å reflektere over situasjonen, sier SO-lederen.

Jensen sier at all erfaring viser at inntreden inn i de vanskelige situasjonene blir en helt annen med våpen på hofta.

− Politiet går mye hardere inn, og folk blir behandlet mer knallhardt, fordi man ikke vil inn i et basketak med trukket våpen. Faren for at det i en opphetet situasjon er noen som griper tak i våpenet er også til stede. Det er så mange scenarioer. Å kreve generell bevæpning blir for enkelt, sier SO-lederen, og fortsetter:

− Samtidig tror jeg de kriminelle vil agere på en annen måte hvis de vet at politiet er bevæpnet. Jeg er rett og slett redd for at en fast bevæpning vil skape en annen atmosfære i miljøet, og at det vil eskalere voldsnivået rettet mot politifolkene.

– Krever trening

Han mener unge og nyutdannede politibetjenter ikke har fått den nødvendige balanse og trening.

− Når våpenet først er trukket ut av hylsteret, har politiet kommet langt i prosessen. Det er en utfordring å ta ned igjen en slik situasjon, noe som krever jevnlig trening og erfaring, sier Jensen.

På enheten for spesielle operasjoner ved Oslo politidistrikt, trener mannskapene med skyting og taktisk trening to ganger i uka for å skape nødvendig trygghet og erfaring.

− Slik som systemet fungerer i dag, vil ansatte på en vanlig ordensavdeling ikke få tilgang til slik trening. Å få folk til å føle seg trygge med våpen, krever mye trening. Et våpen alene skaper ingen trygghet, sier Jensen, og fortsetter:

− Jeg mener dagens ordning med fremskutt bevæpning holder.

Mest av alt frykter Jensen nå en skutt tjenestemann, som vil føre til en bølge av argumenter for en fast bevæpning uten debattmotstand.

− En fast bevæpning av politiet er en irreversibel beslutning, som jeg mener for alltid vil skape et farligere miljø for politiet ute på gatene.

Powered by Labrador CMS