31. august gikk en mann til angrep på uskyldige på sentralstasjonen i Amsterdam.

Politiet observerte kniv-mann i Amsterdam før han gikk til angrep – stoppet mannen på bare ni sekunder

«Predictive profiling» kan ha reddet flere liv.

Publisert

31. august trakk en 19 år gammel mann kniv på sentralstasjonen i Amsterdam. Han rakk å stikke to amerikanske turister, før han ble stoppet av politiet etter bare ni sekunder. Det skriver BBC.

Ifølge politiet i byen, hadde nemlig politiet betjenter som var spesialtrente i å se etter mistenkelig oppførsel, som lommetyver eller personer som kan tenke seg å utføre voldelige handlinger, til stede. Kort tid etter at kniv-mannen gikk av toget i Amsterdam, fanget mannen disse betjentenes oppmerksomhet. 

– En av betjentene tilkalte to kolleger, og mens de diskuterte hvordan de skulle nærme seg mannen for å snakke med ham, begynte han knivstikkingen, fortalte politisjefen i Amsterdam til tysk TV.

Politiet som stod bare 20 meter unna, trakk våpen. Da kniv-mannen beveget seg mot et tredje offer, skjøt politiet ham i hofta. Angrepet var over før noen kunne telle til ti.

To skadde er alvorlig, men politiet var fornøyde med at antallet ofre ble begrenset. Politiet sier at de lenge har ansett sentralstasjonen i Amsterdam som en potensielt mål for terrorister og  voldelige angrep. Derfor har de til enhver tid et team til stede som observerer folkemassene.

«Predictive profiling», forutseende profilering, kaller de metoden der politiet identifiserer mistenkte ved å observere hvordan de oppfører seg. Amsterdam-politiet sier metoden handler om å se etter folk som ikke oppfører seg som vanlige reisende. Eksempler kan være personer som uten mål og mening henger rundt på stasjonen i lenger tid, uten å følge med på hvilke tog som går. Oppdager betjenter personer som oppfører seg merkelig, skal to betjenter oppsøke dem.

Powered by Labrador CMS