Politiets Fellesforbunds arbeidsledighetskonferanse:

Forbundslederen til arbeidsledige politifolk: − En absurd situasjon

Samtidig som ferske tall viser at politiet fortsetter å tape ansatte, er to hundre deltagere samlet på PFs arbeidsledighetskonferanse.

OSLO KONGRESSENTER: Omtrent to hundre deltar i dag på Arbeidsledighetskonferansen til Politiets Fellesforbund i Oslo.
Publisert Sist oppdatert

Omtrent to hundre deltagere er i dag på plass i Oslo Kongressenter der Politiets Fellesforbund arrangerer arbeidsledighetskonferanse.

Dette skjer samtidig som ferske tall viser at  det var 9865 politifolk til sammen i politidistriktene, per 29. februar i år. Det er 345 politifolk færre enn på samme tid i fjor.

PF ønsker på konferansen å sette lys på kutt i årsverk og arbeidsledighet blant nyutdannede politifolk.

Blant de som fullførte bachelorutdnningen som politi i 2023, var kun fire personer ansatt i en fast politistilling per 31. desember 2023.

Nå er det også varslet demonstrasjon utenfor Stortinget mot kutt i politiet.

Forbundslederen: En absurd situasjon

En tydelig preget forbundsleder, Unn Alma Skatvold, sier det er en absurd situasjon at en slik konferanse i det hele tatt er nødvendig.

- Det er helt rart at vi må lage en dag for å vise hva slags situasjon vi har kommet i i politiet, og at dere sitter her og lurer på om dere noen gang kommer til å få jobb i politiet, sa hun.

- Dere er her for å gi et ansikt til alle de som tar utdanning, som allerede jobber i politiet og som ber om ekstra kollegaer å fordele jobben på. Og til samfunnet som blir lovet politikraft de ikke får, la hun til.

Hun trakk fram historier fra arbeidsledige politifolk som ønsker at politikerne skal ta tema på alvor, og som ønsker å sette lys på samfunnssikkerheten. 

- Hvordan havnet vi her? 447 personer fra de siste fire årene ikke har jobb. Og 400 som går tredjeåret nå vet ikke om det er noen jobber å søke på, sa forbundslederen.

Skatvold løftet frem behovet for et totalforsvar, og mer forutsigbarhet.

- Forsvaret skal øke med 600 milliarder, og det er bra for den ytre sikkerheten, men hva med det indre? spurte hun.

Flere fra forsvaret, rektoren ved Politihøgskolen Nina Skarpenes, samt politidirektør Benedicte Bjørnland er tilstede på konferansen.

- Som forbundsleder kan jeg ikke love dere jobb eller at politikerne har forstått alvoret. Det jeg kan love er at vi skal fortsette å påpeke den absurde situasjonen ved at dere sitter her, sa Skatvold.

Lederen for Politistudentene: En bunnløs frustrasjon

Alexander Stokkedal som er leder for PF Politistudentene, forsøkte fra scenen å beskrive den bunnløse frustrasjonen til de arbeidsledige politifolkene. Samtidig satte han lys på de økende kravene politiet må møte. 

- Politidistriktene har hatt en nedbemanning på over 300 årsverk. Det er en utvikling som ikke bare er urovekkende, men som setter hele samfunnet i fare.

Han etterlyste at justisministeren, Emilie Enger Mehl (Sp) tar ansvar:

- Vi har en justisminsiter som i januar uttalte at politiet er budsjettvinnere. Det vises til bevilgninger, men som i realiteten dekker prisøkninger i samfunnet. 

- Vi kan ikke lukke øynene for situasjonen politiet står i i dag. Vår drøm om å bidra til samfunnet står på spill. politikerne må skjønne at nå er tiden for å handle, la han til.

Mot slutten av konferansen er det varslet at blant annet finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Høyre-leder Erna Solberg kommer for politisk debatt, og Politiforum følger konferansen underveis.

Bjørnland: - Norge trenger flere politifolk

Direktøren i Politidirektoratet (POD) Benedicte Bjørnland startet sitt innlegg med å si at hun forstår at det er vanskelig å stå utenfor arbeidsplassen, og at man har lyst til å bruke utdanningen sin.

- Ikke minst at når det er så tydelig at dere trengs. Norge trenger flere politifolk, sa hun.

Hun trakk frem sikkerhetssituasjonen i Europa og behovet i samfunnet for flere politifolk, og oppfordret de nyutdannede eller arbeidsledige i salen til å søke de jobbene som kommer.

Hun sa også at POD skulle jobbe enda hardere med å synliggjøre de behovene politiet har opp mot politikerne. 

- Vi ønsker inderlig å tilsette de vi har. Og jeg erfarer at vi blir lyttet til, det kom en historisk stor sum til politiet under salderingen av statsbudsjettet. Det er i ferd med å løsne litt, flere stillinger lyses ut nå, sa hun.

Lederen for styringsavdelingen i POD, Roger Bjerke, sa i ettertid av denne salderingen at pengene ikke var nok til å øke bemanningen i politiet.

Også Bjørnland trakk frem behovet for å samarbeide og tenke totalforsvar:

- Det er behov for et felles løft på tvers av militær og sivil sektor, sa hun.

Powered by Labrador CMS