Politidirektoratet om ekstra penger: Ikke mulig å øke bemanningen

Leder for styringsavdelingen, Roger Bjerke, sier imidlertid at de ekstra millionene som ble kjent forrige uke, kan bremse fallet i kuttede stillinger i politiet.

POSITIVT MED MER PENGER: - Nysalderingen er positivt for politiets rammer, sier Roger Bjerke i POD.
Publisert Sist oppdatert

Forrige uke ble det klart at justisminister Emilie Enger Mehl foreslår å gi politiet 734 millioner ekstra og 106 millioner mer til Politiets sikkerhetstjeneste (PST), i en nysaldering.

Bakgrunnen er inflasjon, nødvendige IT-investeringer og røde tall for 2023. Med en nysaldering skal politiet slippe å gå inn i 2024 med et økonomisk underskudd.

- Disse midlene er ettårige, det vil derfor ikke være mulig å øke bemanningen som følge av dem. De vil imidlertid kunne bidra til å bremse fallet i bemanning, og på sikt til å opprettholde et bærekraftig bemanningsnivå i politiet, sier leder for styringsavdelingen Roger Bjerke i Politidirektoratet (POD).

Venter fortsatt på tildelingsbrevet

Roger Bjerke i POD mener ekstra penger er positivt for 2024.

- Nysalderingen slik den er foreslått er positiv for politiets rammer. Den gir en mulighet til å få en helt annen start på 2024 enn hva politiet hadde hatt om vi hadde dratt med oss et større merforbruk, skriver han i en epost til Politiforum.

POD har enda ikke mottatt det endelige tildelingsbrevet fra departementet, og venter fortsatt på Stortingets behandling av salderingen.

Videre skriver Bjerke at nysalderingen er et svar på en ekstraordinær situasjon som følge av blant annet kraftig prisvekst, en svekket krone og en sikkerhetspolitisk situasjon som binder store ressurser over tid.

-  Hadde det vært hensiktsmessig å vite om at politiet fikk disse midlene tidligere i år?

- Desto tidligere man kjenner til bevilgninger jo lettere er det å tilpasse seg, sier Bjerke.

Situasjonen blir lik neste år

Lederen for Politiets Fellesforbund, Unn Alma Skatvold, sier det er godt å slippe å gå inn i neste år med røde tall, ettersom man måtte tatt igjen årets merforbruk.

Forbundslederen mener likevel at de ekstra pengene i praksis betyr at situasjonen for hva politiet kan levere blir lik i 2024.

Gjennom en pressemelding i går onsdag ba Skatvold om handling, i kjølvannet av skyteepisoden i Moss tidligere denne uken.

– Om ikke, så har vi snart «svenske tilstander», sa Skatvold i pressemeldingen.

Hun sier, i likhet med Bjerke i POD, at salderingen ikke holder til å få ansatt noen flere. 

- 2024 budsjettet vil gi en videre nedbemanning, men dette gjør at det kanskje blir færre enn det som er fryktet, sier hun til Politiform.

- Gass og brems-politikk

Politiets Fellesforbund har i lang tid ønsket seg en langtidsplan for politiet, for å ha mer forutsigbarhet.

Skatvold i PF blir derfor oppgitt mener staten gjør det vanskelig for politiet å føre god personalpolitikk ved at det dukker opp mer penger på tampen av året på denne måten.

- For i kjølvannet av dette ligger det en veldig dårlig personalpolitikk der folk er utslitt, sykemeldingene går opp, og vi har aldri noe mer å forholde oss til enn noen måneder av gangen. Det er gass og brems-politikk, sier hun.

Likevel er hun glad politikerne har lyttet til at politiet har hatt et tøft år økonomisk. Men uforutsigbarheten gjør at hun ikke bare kjenner på en udelt glede.

- Statsbudsjettet kommer ikke til distriktene før på våren, så er det revidert budsjett og så saldering. Det er de ansatte dette går ut over, og jeg synes det er uansvarlig og kritikkverdig, jeg synes ikke vi kan behandle folk slik vi holder på nå, sier hun.

Powered by Labrador CMS