Landsmøtet i Politiets Fellesforbund 2022, i Sandefjord.

PF-LANDSMØTET 2022

Vedtok resolusjon mot vold og trusler

– Når politiet blir truet til taushet, er det et problem for samfunnet og demokratiet, sier Unn Alma Skatvold, leder for Politiets Fellesforbund (PF).

Publisert Sist oppdatert

PFs landsmøte vedtok onsdag en resolusjon om at vold og trusler mot politiansatte er en trussel mot hele samfunnet.

«Selv om politiyrket er risikofylt og man er godt trent for å håndtere tøffe oppdrag, er det likevel uholdbart at vold og trusler mot politiet ansees som en akseptabel yrkesrisiko. Dette er ikke utelukkende et problem for politiet, men for hele samfunnet. Aksepterer man vold mot politiet, så aksepterer man at terskelen for vold i samfunnet også senkes. Resultatet blir et mindre trygt samfunn», skriver PF i resolusjonen.

– Det gjør meg skikkelig vondt at vi har en etat som opplever den utviklingen den har nå, sa PF-leder Unn Alma Skatvold til landsmøtet.

Trend over hele Europa

Bakgrunnen for resolusjonen er en økning i omfanget av vold og trusler mot politiansatte. Antall anmeldelser for vold mot politiansatte er nesten tredoblet siden 2004.

Utviklingen er den samme i en rekke europeiske land.

PF-leder Skatvold peker på tre bakenforliggende forhold som går igjen - de to første er oppdragsutførelse og psykiatri.

– Den tredje, som begynner å øke nå, er tilfellene hvor vold og trusler blir brukt som kriminalitet. Når politiet blir truet til taushet er det et problem for samfunnet og demokratiet, sa hun.

– For hvis ikke politiet orker, hvem skal orke da?

Flere krav

I resolusjonen krever fagforeningen at:

• Politikere må være tydelige på at vold og trusler mot politiet er uakseptabelt.

• Regjeringen må sørge for at vold og trusler mot politiets ansatte forebygges og forhindres gjennom en lovendring som sikrer identitetsskjerming for politiansatte, og en utredning rundt problematikken om vold og trusler mot politiansatte, med forslag til tiltak.

• Politidirektoratet må i enda større grad prioritere HMS-arbeidet for å forebygge, håndtere og følge opp vold og trusler mot etatens arbeidstakere og deres familier.

– Dette skal vi jobbe med, understreket Skatvold.

– Politikerne må forstå

Hovedverneombud Audun Buseth i politietaten, uttrykker støtte til resolusjonen.

– Det er viktig å gi et tydelig signal fra landsmøtet. Det er enda viktigere at politikerne leser, forstår og følger opp, sa han til landsmøtet.

Buseth peker på at det er et arbeidsgiveransvar å sørge for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.

– Arbeidsgiver må forstå risikoen. De må fronte hva dette betyr for oss, både i det offentlige og i hverdagen, sa Buseth.

Powered by Labrador CMS