Test: Plugger bort lyden av skudd

Ta vare på hørselen uten å miste kommunikasjonsevnen.

Publisert

Med 57 år på triptelleren, har jeg erfart at hørselvern er fine ting for å ta vare på hørselen både på skytebanen og under jakt. Men hørselvern er kronisk i veien når man bruker hjelm, og går sånn passe godt sammen med hodeplagg. Som alternativ har vi prøvd enkle skumpropper som vi har dytta så langt inn i øregangen at de nesten møttes på midten. Der all lyd i grunnen blir borte, samtidig som det har vært plunder og heft med å få de ut igjen når kontakt med omverdenen skulle gjenopprettes. 

Da en jaktkamerat tipset om formstøpte øreplugger som dempet smellet, men slapp igjennom lydbildet og samtaler, øynet vi muligheten for en viss utvikling i konseptet «ta vare på hørselen».

+ Dette var bra

  • Svært god passform
  • God skuddemping
  • Kan føre samtale med proppene i øra

I svært beskjedne, nesten kamufl erte omgivelser på Lambertseter, Oslo, holder det lille firmaet Hantek Audio til. Til avtalt tid ble vi ønsket velkommen og fikk raskt en klump grønn, myk voks forsiktig presset inn i øregangene for å ta avstøp av de to lydsensorene.

 
 

- Dette kunne vært bedre

  • Egen evne til først å lese bruksanvisningen

Avstøpningen ble tatt, og noen minutter etterpå var jeg ferdig. Ei drøy uke etterpå kom proppene i posten.

Proppene kan utstyres med ulike type ørsmå fi lter, avhengig av hvilken lyd det skal vernes mot. Både rockemusikere, trykkluftoperatører, og ikke minst politifolk på skytebanen, kan fi nne et filter som passer. Vi valgte filteret «Impulse», som demper all lyd med 15 desibel, men som kapper toppen av høye smell med 33,1 desibel.

Etter å ha hatt proppene i ørene i flere timer, opplevde vi disse som mer behagelige enn de tidligere brukte skumproppene. Det var enkelt å føre samtaler, og musikk gikk finere igjennom enn med hørselvern og skumpropper.

Lyden av egen stemme var heller ikke like sjenerende som ved tradisjonelle propper. Mest spennende var det å ta ut hagla, og fyre av noen skudd på skytebanen. Det var suveren demping.

Opplevelsen av å ha funnet en metode for å dempe skuddlyden, men samtidig kunne føre samtaler, og ha fri bevegelse på hodet uten å være hemmet av hørselvern, var svært god.

Fakta

  • Produkt: Hantek Pro impulse ørepropper
  • Pris: 1849 kroner 
  • Har du forslag til utstyr som kan bedre livet som politi? Send oss en e-post på [email protected]

Vi tenker dette produktet er særlig godt egnet for politifolk som bruker skytevåpen. Med en ørliten adapter, kan den hule ledningen fra BB-settet kobles til hver propp, og på vanlig måte ha kontakt med to ulike samband rett inn i hvert øre, uten at lyden høres ute, og med støydemping intakt. Hvis man i tillegg skulle fi nne på å lese bruksanvisningen, som vi gjorde etter ei stund, så går det veldig bra å få riktig propp i riktig øre, til og med riktig plassert.

Alt i alt, en god investering for å ta vare på hørselen og samtidig jobbe effektivt. 

LES OGSÅ: Ull blir aldri tull