Voktet kongehus, regjering, folkevalgte og paradegaten når Stortinget åpnet

Stort politioppbud i Oslo. Se Poiltiforums bilder!

Publisert

I dag åpnet det 163. Storting. Stortingsrepresentantene kledde seg i bunad og finstas, da de, hele regjeringen og kongehuset var samlet i en offisiell seremoni i Stortingssalen.

Seremonien har vært nedfelt i Grunnloven siden 1814: «Så snart Stortinget har konstituert seg, åpner kongen eller den han beskikker, dets forhandlinger med en tale der han underretter det om rikets tilstand og de forhold som han især ønsker å lede Stortingets oppmerksomhet mot. Ingen deliberasjon må finne sted i kongens nærvær», står det i Grunnlovens § 74.

Prosedyrene rundt åpningen av Stortinget har sine røtter tilbake til kongevalget på Eidsvoll i 1814. Det ble kongen eskortert av betrodde embetsmenn, og dette er videreført i dagens Norge, ved at regjeringen inviterer en rekke sivile og militære embetsmenn til å delta i embetsmannsprosesjonen. Nå som den gang, tar kongens adjutanter oppstilling ved kongen oppe på podiet.

For at seremonien skulle gå fredelig for seg, hadde politiet en sentral oppgave med å ivareta sikkerheten. I formiddag sperret politiet av stadig større områder rundt Stortinget og Karl Johan. Innsatsen består av en rekke av politiets ulike enheter og avdelinger. Hunder, livvakter, vakthold i gallauniform, tradisjonelle patruljer – alt synlige deler av politiets styrker i sving på Stortingets høytidsdag.

I bildeserien over kan du se noen glimt fra innsatsen.

Powered by Labrador CMS