RASKERE OG ENKLERE: UP-sjef Runar Karlsen ser mange fordeler med digitale førerkort. Om alt går etter planen kan folk ha førerkortet på mobilen denne høsten.
RASKERE OG ENKLERE: UP-sjef Runar Karlsen ser mange fordeler med digitale førerkort. Om alt går etter planen kan folk ha førerkortet på mobilen denne høsten.

Førerkortene blir digitale

-  Vi ser mange fordeler med dette, sier UP-sjef  Runar Karlsen.

Publisert Sist oppdatert

- Nå blir førerkortet digitalt. Det betyr at du ikke lenger vil trenge å ha med deg det fysiske førerkortet når du bare skal kjøre en liten tur, som å hente i barnehagen eller kjøre noen til toget. Dette vil gjøre hverdagen enklere for bilistene, samtidig som myndighetene får mer oppdatert informasjon enn det fysiske førerkortet gir i dag, sier samferdselsminister Jon Georg Dale, i en pressemelding. 

I går sendte Vegdirektoratet et forslag på høring, om regelverksendringer for å legge til rette for digitalt førerkort. 

Statens vegvesen har de siste årene utviklet flere digitale løsninger, og det digitale førerkortet er neste steg. Planen er at det skal bli tilstrekkeløig å ha med seg førerkortet digitalt på mobilen. 

Samferdselsminister Jon Georg Dale mener digitale førerkort vil gjøre hveragen enklere for folk. Foto: Tor Livius Midtbø/Samferdselsdepartementet.
  Samferdselsminister Jon Georg Dale mener digitale førerkort vil gjøre hveragen enklere for folk. Foto: Tor Livius Midtbø/Samferdselsdepartementet.

- Ser mange fordeler

Utrykningspolitiet har gitt råd og betraktninger i prosessen, og UP-sjef Runar Karlsen mener digitale førerkort vil være et fremskritt. 

- All digitalisering synes vi er bra. Vi ser mange fordeler med dette. Det blir mer tilgjengelig, og det blir antagelig færre som glemmer det. Det er også raskt og sikkert å kontrollere riktig førerkortklasse, sier Karlsen, til Politiforum. 

- Vil digitale førerkort kunne by på utfordringer også? 

- Hvis man ikke har tilgang til internett, eller om mobilbatteriet er tomt, kan det det. Men jeg tror ikke dette vil by på så mye problemer. Det er heller ikke problemfritt med fysiske førerkort. De kan være falske, og personer kan også vise fram et førerkort som tilhører noen andre, sier Karlsen. 

LES OGSÅ: Denne appen skal revolusjonere hverdagen til UP - og spare millioner

Frivillig supplement

Det digitale førerkortet skal være tilgjengelig på mobiltelefonen og være et frivillig, gratis supplement til det fysiske førerkortet. Man vil fortsatt utstede fysiske førerkort både til dem som får førerkort for første gang, og ved fornying. 

Ifølge Karlsen er planen at det ikke skal være nødvendig med annen legitimasjon i tillegg til det digitale førerkortet. 

- I utgagspunktet vil det være tilstrekkelig at det digitale førerkortet er riktig. Vi ser at mange glemmer førerkortet i dag, men mobilen har alle med seg, sier han. 

Kan justeres i lys av høringen

Planen er at publikum skal kunne ta i bruk tjenesten i løpet av høsten 2019, opplyser Samferdselsdepartementet. 

Kjell Brataas, seniorrådgiver i kommunikasjonsenheten i departementet, sier at myndighetene har en klar målsetting om å gjennomføre tiltaket. 

- Vi følger likevel selvsagt alminnelige prosesser med høring når det gjelder de rettslige virkningene av det digitale førerkortet og vil kunne justere tilnærmingen i lys av høringsinnspillene, skriver han, i en e-post til Politiforum. 

- Høringsforslaget er at det det digitale førerkortet likestilles med dagens fysiske førerkort for nasjonal bruk, og at det derfor ikke vil være nødvendig med tilleggslegitimasjon, legger Brataas til. 

Powered by Labrador CMS