Roboten O-R3 ute på patrulje.
Roboten O-R3 ute på patrulje.

Robocop mot korona

Politiet i Singapore har fått nye hjelpere i kampen mot koronaviruset. En av dem er O-R3, som kjører rundt og sier fra om avstandsregler.

Publisert Sist oppdatert

Politiet i Singapore har tatt i bruk flere roboter i kampen mot koronaviruset. Robotene er satt til å løse enkle politioppgaver, og patruljerer i populære parker hvor mange ferdes. Ved hjelp av en høyttaler sier roboten ifra dersom noen bryter avstandsreglene. Den ene roboten, O-R3, er utstyrt med ansiktsgjenkjenning, og kan dermed identifisere personer som gjentatte ganger bryter reglene.

Roboten O-3 er en av flere roboter politiet i Singapore har tatt i bruk i kampen mot koronaviruset.
Roboten O-3 er en av flere roboter politiet i Singapore har tatt i bruk i kampen mot koronaviruset.

I tillegg til O-R3 har politiet i Singapore også en annen robot, en såkalt «Matar» ( Multi-purpose All Terrain Autonomous Robot). Denne beveger seg selv rundt, og gir politiets operasjonssentraler videobilder i sanntid via et 360-graders kamera.

Matar er laget for å jobbe på steder med mye mennesker, og kan navigere rundt stillestående hindringer på patruljeruta, i tillegg til objekter som beveger seg.

Den har blant annet blitt brukt i politiets arbeid under store arrangementer som National Day Parade, Marina Bay Countdown og Chingay Parade.

Ong Ka Hing, nestleder for HTX’s Robotics, Automation & Unmanned Systems, sier til GovTechs egne nettsider at siden roboten styrer seg selv reduserer dette behovet for at betjenter kommer i nærkontakt med andre, og den gir dermed også en beskyttelse mot smitte.

Ong var en del av et team som laget roboten Matar, og har jobbet som teknisk rådgiver under distribusjonen i forbindelse med koronasituasjonen.