De stjålne julegavene

På politivakta på Drammen politistasjon kom det inn en fortvilet fornærmet sammen med et vitne en julaften ettermiddag for en del år siden.

Publisert

Stemningen til fornærmede var mildest talt fortvilet. Han og vitnet fortalte om hvordan en gjerningsmann hadde fått låst opp bilen hans, og stjålet alle julegavene han hadde i bilen.

Fornærmede var en av de mer bemidlede i byen og fortalte at her snakket vi om gaver for mange kroner. Signalementet på gjerningsmannen ble nedtegnet og sendt ut til patruljen, i tillegg til bussene, AMK og taxi. Kort tid etter ble gjerningsmannen observert av en taxi.

Jeg rykket ut i småsko, bevernylonjakka og båtlua, og fikk pågrepet gjerningsmannen. Gutten som ble pågrepet hadde riktig signalement både på jakka og på julepakkene, men påstod likevel at det var hans pakker.

– Ja den har jeg hørt før, sa jeg, selv om akkurat den versjonen var ny.

Gjerningsmannen sa også at han hadde hentet pakkene etter avtale med kona til bileieren.

– Dette tar vi inne på vakta, sa jeg med myndig stemme.

Gjerningsmannen var enig at det var greit. Han lovet å oppføre seg rolig, og unngikk håndjern. Vaktsjefen hadde nedtegnet en full anmeldelse og vitneforklaringen var i orden, så straffesaken mot gjerningsmannen var i boks.

For å få en hurtig identifisering førte jeg gjerningsmannen utenfor vinduene på vakta, så vitnet kunne se den mistenkte gutten. Vitnet bekrefter umiddelbart til vaktsjefen at «det er han», mens fornærmede mest så ut som han hadde sett et spøkelse på høylys dag.

Jeg hadde fått det jeg trengte, og sa:

– Det blir nok arresten på deg, unge mann.

Vi gikk sammen gjennom forhallen på Tinghuset på vei inn i arresten. Plutselig kom fornærmede ut fra vakta. Gjerningsmannen og fornærmede blir stående i noen sekunders stillhet og se på hverandre inntil gjerningsmannen sa:

– Hva i huleste gjør du her, pappa?

Vi tok en liten debriefing etterpå, og i dag, cirka 15 år etter, er vi alle partene på hils med et lite smil om munnen. En liten vekker ble det også for meg. En sak har svært ofte mer enn en side.

Ja sånn kan det gå. Stress ned og forsøk å la julestemningen krype litt inntil dere.

Dette innlegget ble først publisert i 2013

Powered by Labrador CMS