Med Guds hjelp...

En sliten heroinavhengig var pågrepet og satt i arrest. Han hadde et langt liv med narkotika og vinningskriminalitet bak seg. Nå var han på nytt innhentet av lovens lange arm.

Publisert Sist oppdatert

Jeg regner med at Knut Danielsen hadde håpet på en grovis, men det syns jeg ikke passer her.

Som arrestforvarer opplever man mangt og mye i jobben, både situasjoner som ikke passer på trykk og ting som har litt mer dybde og komikk i seg.

I den forbindelse kom jeg til å tenke på en hendelse som skjedde i sentralarresten i Bodø for en del år siden.

En sliten heroinavhengig var pågrepet og satt i arrest. Han hadde et langt liv med narkotika og vinningskriminalitet bak seg. Nå var han på nytt innhentet av lovens lange arm, og satt og ventet på å bli avhørt og mulig løslatt før abstinensen slet ham i stykker.

I slike situasjoner er en røyk og en samtale om løst og fast greit for å få tiden til å gå. Da var det at jeg spurte om han hadde prøvd noen form for rehabilitering.

Jo da, han hadde hatt flere opphold på evangeliesenter, og var sterk i troen, men hadde alltid falt tilbake til gamle synder med rus og vinning, sa han.

«Da er du vel godt bevinget i skriften etter alle oppholdene på evangeliesenter», spurte jeg.

Jo da, det var han. Dette bekreftet han med en predikants blikk.

Interessant, tenkte jeg.

Da kom jeg til å huske noe fra min barnelære i bibelhistorie fra joh. 3.16. hvor det står:

«Så høyt har gud elsket verden at han gav…», og så videre.

Jeg spurte om han kjente til dette bibelverset, noe han bekreftet. Men han likte det slettes ikke.

Da hadde han mye større sans for joh. 3.18. Da skjønte jeg at jeg hadde begitt meg langt ut i teologiens verden og at jeg var på meget tynn is.

Jeg ledet derfor samtalen elegant over til et annet emne. Jeg hadde imidlertid notert meg joh. 3.18 bak øret, og straks jeg avsluttet den gode praten gikk jeg nysgjerrig i rekvisitarommet tilhørende arresten.

Der fant jeg en hotellbibel som jeg viste var der. Jeg bladde oppå på bibelverset som han hadde så stor sans for, og der stod det:

«Den som tror, han skal ikke bli dømt»!

Jeg utfordrer ledende arrestforvarer Karl Karlsson i Tromsø til å ta stafettpinnen videre.