En mann ble skutt av politiet på Bislett i Oslo, etter at han hadde løpt etter en kvinne med kniv og angrepet politiet.

Gjennomgang av samarbeid mellom helse og politi

Evalueringen kommer etter at flere har reagert på at mannen som ble skutt av politiet på Bislett, og som var dømt til tvungent psykisk helsevern, fikk gå fritt rundt i samfunnet.

Publisert Sist oppdatert

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) skal evaluere samarbeid mellom politiet og helsevesenet.

Ingvild Kjerkol sier til Dagbladet at de vil ha en gjennomgang av samarbeidet mellom etatene, etter at flere har reagert på at mannen som truet med kniv på Bislett tirsdag, fikk gå fritt i samfunnet. Mannen ble dømt til tvungent psykisk helsevern i fjor, etter at han hadde knivstukket en mann og hugget etter flere andre på Ankerbrua i Oslo i 2019.

Den gangen ble mannen skutt av politiet med elpistol.

Under hendelsen på Bislett tirsdag hadde mannen løpt etter en kvinne med en stor kniv, og gikk til angrep på politiet. Mannen døde etter å ha blitt skutt av politiet på stedet.

- På generelt grunnlag - også med bakgrunn i hendelsen på Kongsberg - har jeg hatt en tett dialog med min kollega justisministeren. Vi har satt i gang et arbeid for å se på hvordan politi og helsevesen samarbeider, sier Kjerkol til Dagbladet.

Hun understreker at regjeringen mener politi og helsevesen samarbeider godt, men at dette likevel kan forbedres. De vil også se på psykiatrien.

- Hurdalsplattformen har ambisiøse målsetninger om en opptrappingsplan som ser på hele feltet, fra lavterskel i kommunene til dem som trenger langvarig behandling på institusjon, så har rettspsykiatrien noen egne åpne spørsmål som jeg og justisministeren jobber med, sier Kjerkol.

Helseministeren legger til at regjeringen også gjennomfører et lovarbeid rundt tvangslovgivning i helsetjenesten, og evaluerer lovendringen fra 2017, som gjør det vanskeligere for psykiatrien å ha mennesker tvangsinnlagt.

Powered by Labrador CMS