Bildet er tatt i en annen sammenheng.
Bildet er tatt i en annen sammenheng.

DEBATTINNLEGG

Barrierer for kvinner i operativ tjeneste

En forelesning om operativ karrierevei for kvinner i politiet.

Publisert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Da jeg gikk på Politihøgskolen, var det en forelesning jeg savnet. Den skulle hett: «Barrierer for kvinner som ønsker en operativ karrierevei i politiet.»

Barriere nummer 1: Graviditet

Hvis du er kvinne og ønsker deg inn i politiets såkalte spydspiss, Beredskapstroppen, eller noen av de andre operative utdanningene som livvakt eller UEH, bør du ikke planlegge å få barn. Å være gravid eller trene seg opp til et opptak etter graviditet, er lite forenelige med opptakskrav som selv noen av de mest trente mennene faller gjennom.

Løsning: Ikke bli gravid.

Barriere 2: Omsorg for barn

Skulle du være så heldig å være den første kvinnen som kommer deg gjennom 8-10 opptaks-/utdanningsuker hos Beredskapstroppen, er det lite forenelig med å ha barn på under 2 år. Dette med tanke på alle ukene som kreves at du er borte fra barnet ditt for å fullføre kurset.

Det samme gjelder for de de fleste andre operative videreutdanninger i politiet, som livvakt/UEH/instruktørutdaningen innen operative disipliner, eller utdanning som kjøreinstruktør. Disse utdanningene krever at du deltar hjemmefra på kurs eller har praksis i leir i 3-6 uker uten mulighet for å treffe barnet ditt - bortsett fra i helgene.

Løsning: Adopter et barn på 15 år som generelt synes foreldre er ganske teite. Hvis du absolutt må ha egne barn, begrens det til kun ett, for å unngå å ødelegge den operative karrieren din fullstendig.

Barriere 3: Partner som selv jobber turnus

Skal du jobbe operativt må du påregne turnusarbeid, deltakelse på øvelser og kanskje beredskap. Det er lite forenelig med et familieliv og en partner som også jobber turnus.

Løsning: Gift deg med en lærer eller regnskapsfører.

Oppsummering:

Gjennom de årene kvinner i operativ tjeneste er gravide eller har barn under 2 år, er de ikke gitt en reell mulighet til å velge en operativ karrierevei i politiet på lik linje med menn. Hvis PF skal jobbe for like karrieremuligheter for alle, ber jeg dere se nærmere på hvordan karrieremuligheter for kvinner i operativ tjeneste kan forbedres - ved å legge til rette for at det er lettere å kombinere rollen som omsorgsperson med en operativ karrierevei.

LES OGSÅ: Mangler Politihøgskolen virkelig operativt orienterte kvinnelige søkere?

Powered by Labrador CMS