Volvo XC70 ble valgt som ny hundebil i fjor – nå vil leverandøren finne erstatteren

Politiet kan maksimalt få tak i 26 nye hundebiler av modellen Volvo XC70. Deretter må Volvo finne en annen løsning.

Publisert Sist oppdatert

I fjor inngikk Politiets Fellestjenester en avtale med Volvo om leveranse av politiets nye hundebil, vel vitende om at Volvo slutter å produsere bilen ved utløpet av 2016.

Forrige helg rullet politiets andre Volvo XC70 hundebil ut på veiene i Oslo. Snart er det tomt for hundebiler på lageret hos leverandøren. Bilia, som leverer bilene i Norge, har bestilt totalt 26 slike biler, hvorav 11 allerede er reservert. En er i drift i Bergen, mens en er på veiene i Oslo nå.

– Nå er det førstemann til mølla! Men når disse er sluttsolgt, skal vi nok ha noe annet i ermet. Volvo er allerede i ferd med å utvikle og innrede nye biler. Så må en ny modell testes og godkjennes av PFT før den er klar til levering, sier salgssjef Kai Robert Jacobsen hos Bilia.

Vil finne erstatter

Hvilken bil som kommer til å bli XC70 sin etterfølger, er det ennå for tidlig å si.

– Volvo jobber med flere alternativer, og må se på størrelse og behov. Så kommer det også mye nytt som Volvo ikke snakker så mye om, sier Jacobsen.

– Så det kan bli en helt ny modell?

– Det kan det bli, eller så kan det være de finner ut at V90 Cross Country, som er arvtakeren til XC70, egner seg. Det kan ikke jeg si noe sikkert om, men vi regner med at dette vil bli bestemt så fort som mulig.

– Liten utskiftingstakt

Det var Politiets Fellestjenester (PFT) som i september i fjor inngikk den nye avtalen om leveranse av Volvo XC70. Espen Strai i PFT opplyser om at utskiftingstakten er liten på hundebiler, og det derfor er forsvarlig å velge en bil det bare finnes 26 stykker av for norsk politi.

– Politiets vurderinger er basert på utskiftingstakten på hundebilene og de anslag som er gjort av distriktenes hundemiljø. Erfaringsmessig er behovet for slike biler relativt lite, og det er tatt høyde for en utskiftingstakt på fem biler hvert år i avtaleperioden. På denne bakgrunn har leverandøren holdt av rundt 25 biler av XC70, som er en utgående modell. Så langt er det kjøpt inn 11 biler på avtalen, sier Strai.

– Vil en annen modell kunne inngå i samme avtale som dagens hundebil?

– Kontrakten åpner for modellendringer, og politiet følger nå opp dette med tanke på ny modell når den kommer på markedet.

Politiets vurderinger er basert på utskiftingstakten på hundebilene og de anslag som er gjort av distriktenes hundemiljø. Erfaringsmessig er behovet for slike biler relativt lite, og det er tatt høyde for en utskiftingstakt på fem biler hvert år i avtaleperioden. På denne bakgrunn har leverandøren holdt av 25 biler av XC70, som er en utgående modell. Så langt er det kjøpt inn 11 biler på avtalen.

Vil en annen modell kunne inngå i samme avtale som dagens hundebil?

Kontrakten åpner for modellendringer, og politiet følger nå opp dette i forhold til ny modell når den kommer på markedet.

KUN SPEKULASJONER: Men Volvo V90 Cross Country kan bli erstatteren til volvo XC70, når politiet trenger enda flere nye hundebiler.
KUN SPEKULASJONER: Men Volvo V90 Cross Country kan bli erstatteren til volvo XC70, når politiet trenger enda flere nye hundebiler.
Powered by Labrador CMS