Politiet har er ofte bevæpne, men skyter sjelden viser tall fra Politidirektoratet.
Politiet har er ofte bevæpne, men skyter sjelden viser tall fra Politidirektoratet.

To skutt av politiet i fjor

Norsk politi er ofte bevæpnet, men avfyrer sjelden skudd, viser nye tall.

Publisert Sist oppdatert

I fjor truet politiet med skytevåpen 58 ganger, og avfyrte skudd ved tre tilfeller. Det betyr at våpenet var framme 61 ganger, like mange ganger som i 2012, viser statistikk fra Politidirektoratet (POD).

To av de tre gangene det ble avfyrt skudd ble det skutt mot personer som ble skadet. I 2012 ble ingen skadet. Den siste gangen det ble avfyrt skudd i fjor ble det kun avfyrt varselskudd.

To døde siden 2002

Statistikken fra POD strekker seg tilbake til 2002. De to eneste dødsfallene som følge av politiets skudd var i 2005 og 2006.

18 personer har blitt skadet i det samme tidsrommet. Flest ble skadet i 2006, da 6 personer ble skadet.

Totalt bevæpner politiet seg langt oftere enn de faktisk truer med skytevåpen. Sist gang antall bevæpningsordrer ble målt var i 2011, da tallet var 2711 ganger.

Flere bevæpninger fra slutten av 90-tallet

I et lengre perspektiv viser tallene fra POD at antall ganger norsk politi truer med våpen er har ligget noe lavere de siste årene, sammenlignet med de første årene etter årtusenskiftet.

Tall fra stortingsmeldingen "Politiets rolle og oppgaver" fra 2005 viser at antallet ganger det ble truet med eller brukt våpen nær doblet seg i årene etter 1998.

Det året ble to tjenestemenn drept i Nordland.