Svensk politi er i krise, skriver den svenske avisen Aftonbladet.
Svensk politi er i krise, skriver den svenske avisen Aftonbladet.

Svensk politi: Krise og underskudd

Ifølge den svenske Rikspolisstyrelsen har landets 21 polismyndigheter et budsjettunderskudd på en halv milliard svenske kroner. Samtidig rammer flere skandaler politiet.

Publisert Sist oppdatert

Det er Aftonbladet som rapporterer dette.

- Det er utrolig! En måned presenteres det en proposisjon til Riksdagen som sier det blir 300 millioner i overskudd til politiet og rettsvesenet. Men en måned senere er det kriser og nedskjæringer for politiet. Her er Riksdagen ført bak lyset og ikke vist hele bildet, sier Morgan Johansson fra Socialdemokratarna til avisen.

Johansson er leder av den svenske justiskomiteen, og mener dette tyder på at den svenske justisministeren ikke kjenner godt nok til situasjonen.

- Eller at hun trodde hun kunne slippe unna med dette, fortsetter han.

2000 flere

Svensk politi har de siste årene blitt tilført betydelige, økte midler, og antallet polititjenestemenn har økt med over 2000 siden 2006. Likevel har antallet oppklarte forbrytelser falt, skriver Aftonbladet.

Samtidig har politiet i vårt naboland blitt rammet av flere skandaler den siste tiden. Politiet i Skåne måttet tåle mye kritikk etter at det ble avslørt at de har ført et register over rom-folk, basert på etnisitet og ikke kriminell virksomhet, mens 5000 svenske politifolk er medlemmer av en Facebook-gruppe hvor personer som har kritisert politiet offentlig, hånes.

Til tross for skandalene, ble ansettelsen til den svenske politidirektøren Bengt Svensson forlenget i mars i år, og nå sitter han fram til årsskiftet 2014/2015. Svensson har vært politidirektør siden 2008.

En kilde sier til Aftonbladet at den eneste grunnen til at Svensson fortsatt sitter trygt, er at regjeringen vil vente med å bytte ham ut til den nye politistrukturen i Sverige er klar i 2015. Da samles politi-Sverige i bare sju regioner.

- Politisk selvmord

Kilden sier videre at problemene som eksisterer i svensk politi, har vært der i lang tid.

- Svensk politi ønsker å jobbe som de alltid har gjort, det er politisk selvmord å prøve å endre det, sier kilden, og fortsetter:

- Dette er ikke den første regjeringen som velger ikke å ta tak i de vanskelige problemene, for de må utfordre mektige krefter. Politiet i Sverige har en av Nord-Europas mektigste fagforeninger, og en sterk intern tradisjon.

Derfor er det ikke lett å forandre politiet, mener kilden.

- Det er en kamp som er svært vanskelig å vinne.