Anders Anundsen under landsmøtet til Politiets Fellesforbund.
Anders Anundsen under landsmøtet til Politiets Fellesforbund.

Regjeringen vil utrede bevæpning

Et offentlig utvalg skal utrede bevæpning av politiet, forteller justisminister Anders Anundsen (Frp).

Publisert Sist oppdatert

Det sa justisministeren under Politiets Fellesforbunds (PF) landsmøte onsdag.

– Regjeringen har besluttet at vi skal nedsette et offentlig utvalg for å se på hvordan politiet skal utrustes i framtiden, herunder se på spørsmålet om bevæpning, sa Anundsen.

Til Politiforum utdyper justis- og beredskapsministeren følgende om det nye bevæpningsutvalget regjeringen nylig har bestemt seg for å nedsette:

– Utvalget skal gå gjennom og evaluere tiden vi har vært i nå med midlertidig bevæpning og fremskutt lagring, og vurdere kriminalitets- og beredskapsbildet vi ser. Det skal også se på hvordan andre land gjør det, sier Anundsen.

– For mange udokumenterte påstander

Anundsen mener Norge trenger en debatt om hvilke verktøy norsk politi skal ha, og at debatten må tas på annet grunnlag enn føleri. Utvalget skal vurdere både fordeler og ulemper, som for eksempel vådeskudd, ved bevæpning.

– Målet er å dra fagligheten inn i debatten, slik at vi kan diskutere bedre. Nå er det for mange udokumenterte påstander om voldsspiraler, våpenkappløp og andre konsekvenser. Det er ikke noe vi har sett dette året, men utvalget må se på om det kan være en konsekvens også, sier Anundsen.

Det vil være opp til utvalget som skal utrede bevæpningen å velge hvilke land Norge skal sammenlignes med.

– Nå jobber vi med endelig mandag og sammensetning. Vi vil starte opp så raskt som mulig. Arbeidstiden for et slik utvalg vil være mellom 12 og 18 måneder, men forhåpentligvis nærmest 12 måneder.

Applaudert

PF-medlemmene i landsmøtet applauderte beskjeden fra justis- og beredskapsministeren.

– Min jobb er å forholde meg til den verden dere lever i. Vi må anerkjenne at dere er der ute og setter livene på spill for vår sikkerhet. Derfor er jeg opptatt av at vi skal ha et faglig grunnlag for videre bevæpning, sa Anundsen til de PF-tillitsvalgte.