Politimester medlem i PF

Politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo politidistrikt har opprettholdt sittfagforeningsmedlemskap i PF etter han fikk topplederjobb.

Publisert Sist oppdatert

Olafsen var valgt som nestleder i Politiets Fellesforbund(PF) da han ble politimester for Politiets Utlendingsenhet for syv år siden.

Senere ble han utnevnt til politimester i Follo. Hele tiden har hanopprettholdt sitt medlemskap i PF.

– Jeg valgte å tre ut av alle tillitsverv da jeg blepolitimester, av lojalitet til lederrollen. Men det var like enkelt åopprettholde medlemskapet i PF. Fremdeles føler jeg at jeg står inne forgrunnverdiene organisasjonen står for, sier Olafsen.

Han påpeker at viktigheten av en god personalpolitikkikke blir mindre når man blir leder.

– Etter 20 år med gode erfaringer fra fagforeningen, såjeg ikke noen grunn til å bryte fordi jeg ble leder. Prinsippet om å væresolidarisk med de som har mest behov for det, synes jeg er greit. For min deler det ikke så mange gode alternativer hvis jeg først skal være organisert,sier Olafsen, som imidlertid savner muligheten til på påvirke egenlønnsutvikling som politimester.

– Også ledere i politiet kan ha behov for advokatbistand.Jeg tror ikke politiledere opplever at Politidirektoratet har et apparat klartnår man får problemer på samme måte som PF, sier Olafsen.

Han mener utfordringer med hensyn til lojalitet mellomfagforeningskolleger og lederrollen ikke har vært problematisk.

– Større utfordringer har det vært å balanserelojaliteten til politiske beslutninger opp mot hensynet til innbyggerne i egetpolitidistrikt. Selv om jeg og fagforeningen er enige om målet, kan vi i væremer uenig om veien til målet, sier Olafsen, som har et hjertesukk tilkombinasjonen av statens budsjettsystem og tariffpolitikk, som han mener i forliten grad stimulerer til nødvendig omstilling.

– Det stimulerer ikke til omstillinger. Vi ser atomstillinger koster mye penger fordi ansatte får nye arbeidsoppgaver og detblir nye ledernivåer og stillinger. Men tillitsvalgtrollen er flott skole for ålære arbeidslivets spilleregler. Jeg ser at ledere som mangler dennekompetansen lettere sliter i hverdagen.