Den tiltalte ble skutt av politiet etter at han først avfyrte skudd mot politimennene, ved bensinstasjonen på Roa i Oppland for snart ett år siden.
Den tiltalte ble skutt av politiet etter at han først avfyrte skudd mot politimennene, ved bensinstasjonen på Roa i Oppland for snart ett år siden.

Politifolk forklarer seg under streng anonymitet

I morgen starter saken der en 32-åring er tiltalt for drapsforsøk mot to politimenn.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag starter rettssaken mot en mann som er tiltalt etter skyteepisoden på Roa i Oppland 26. juni i fjor. Politiforum har tidligere fortalt den dramatiske historien til de to politimennene, som var involvert da tiltalte først skjøt mot politiet og deretter ble skutt da politiet besvarte skuddene.

I tiltalebeslutningen fra Statsadvokatene i Hedmark og Oppland er det tatt ut tiltale for totalt åtte straffbare forhold begått samme natt, og tatt forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om forvaring for 32-åringen.

– Påstand om forvaring er forbeholdt nedlagt som følge av at tiltale er tidligere straffedømt, sier statsadvokat Thorbjørn Klundseter til Politiforum.

POLITIMENNENE FORTELLER: «Natten da pistolen reddet liv»

Ingen får vite hvem politimennene er

I tiltalebeslutningen kommer det fram at tiltalte under transport til Gjøvik politistasjon senere samme dag uttalte at «hvis jeg blir satt i arrest, skal jeg drepe» eller lignende. Videre skal han ha sagt at han hadde vært med i to kriger i Tsjetsjenia, hadde stor familie og mange venner og at dersom ikke politimannen som skjøt ham ble tatt, så skulle det bli krig.

Her i Gjøvik tinghus vil rettssaken gå for retten fra tirsdag ti fredag.
Her i Gjøvik tinghus vil rettssaken gå for retten fra tirsdag ti fredag.

Disse truslene er grunnlaget for at politimennene får vitne under full anonymitet, når de starter sin forklaring i Gjøvik tingrett i morgen formiddag.

– Tiltalte vil måtte være i et tilstøtende rom med lydoverføring og får hverken se polititjenestemennene eller høre navnene deres. Det samme gjelder pressen og publikum. Kun de som har et behov for det i forbindelse med saken får være til stede, forklarer Klundseter.

Det vil si retten og advokatene. Statsadvokatene i Hedmark og Oppland ønsket også at politifolkene skulle få være anonyme overfor tiltaltes forsvarer, men fikk ikke medhold i dette verken i tingretten eller i lagmannsretten.

Erkjenner å ha skutt, men ikke drapsforsøk

I tillegg til drapsforsøk og brudd på våpenlovgivningen, er 32-åringen blant annet tiltalt for tyveri av pistol og bilen som ble benyttet hendelsesnatten, samt kjøring i ruset tilstand. Det er også lagt ned påstand om oppreisning til politimennene og mannen som fikk frastjålet bilen sin.

Forsvarer til den tiltalte, Stian Mæland, sier til Politiforum at 32-åringen erkjenner å ha avfyrt skudd.

– Han sier han er skyldig i å ha skutt, men ikke i at det var med forsett å drepe. Han har sagt at han skjøt for å skremme eller true. Det er dette som blir temaet for retten også, om det var med forsett om å drepe eller ikke, sier Mæland.

Tiltalte erkjenner heller ikke innbrudd, som han er tiltalt for. Om truslene som har gjort at politimennene skal forklare seg anonymt, erkjenner tiltalte at han kan ha sagt noe sånt.

– Han kan ikke utelukke å ha sagt det, men spørsmålet er om det er en konkret trussel eller ikke. Slik jeg ser det bør nok en trussel være mer konkret enn det som er sagt her, for å kunne sies å være en trussel mot de to politifolkene, sier forsvarer Mæland.

Skutt da han skal ha hevet pistolen for andre gang

Da politimennene i fjor vinter fortalte sin historie i Politiforum, fortalte de om en natt som tok en brå vending etter at politimennene fant den stjålne Audien, som hadde vært involvert i en biljakt, ved Shell-stasjonen på Roa. Etter at den tiltalte hadde tatt fram en pistol fra bukselinningen og skutt mot den ene politimannen, så den andre politimannen at tiltalte på nytt hevet pistolen, og denne gang i retning av han selv, fortalte han.

– Da slo den grundige operative treningen vår inn. Jeg trekker pistolen så raskt jeg kan med høyre hånd, og får ham rett i siktet. I et mikrosekund tenker jeg på å legge ned siktepunktet, for å unngå å treffe han i kritisk område. Så trekker jeg av, fortalte politimannen om skuddet han avfyrte med den høyrehånda, mens han holdt fast i den andre involverte gjerningspersonen med den venstre.

Det er satt av fire dager til saken i Gjøvik tingrett.