Datasystemet BL er ustabilt og har satt deler av politiarbeidet ut av spill. Tross at politiet bruker store summer på IKT.
Datasystemet BL er ustabilt og har satt deler av politiarbeidet ut av spill. Tross at politiet bruker store summer på IKT.

Nå er BL oppe igjen

Politiets sentrale datasystem BL er nå igjen i drift, etter at det igjen lå nede i går kveld og i natt.

Publisert Sist oppdatert

Det var ikke første gang straffesakssystemet til politiet, der all informasjon om alle straffesaker er lagret, var ute av drift for samtlige ansatte i etaten. I snart én måned har datasystemet BL vært av og på.

Etter over to uker ute av drift ble det åpnet for alle ansatte igjen forrige mandag. Fredag lugget det i systemet, og det var nede en kort periode. I går oppsto igjen nye større feil.

Man har ikke klart å finne ut av hva som er årsaken til at BL sliter.

– Selv om BL har vært stabilt den siste tiden, har ikke BL vært friskmeldt. Dette er et komplekst og sammensatt bilde, sa IKT-direktør i POD, Cato Rindal, i en pressemelding i går.

Systemet var nede siden litt etter klokka 14 onsdag ettermiddag. Etter det Politiforum erfarer fikk politidistriktene beskjed om at POD ville komme tilbake med når systemet kunne ventes å være oppe igjen.

Store problemer siden 20. oktober

Politidistriktene var svært oppgitte over å ikke ha tilgang til BL. I Nordland omtalte etterforskerne som den største krisen de noen gang hadde stått i når det kom til arbeidsverktøy. Andre steder i landet fryktet de at restansene skulle øke, en frykt også Politidirektoratet delte med distriktene.

Den første store feilen, som varte i to og en halv uke, skjedde 20. oktober. I ukene som fulgte satt Politiets IKT-tjenester, samarbeidende IKT-eksperter fra andre etater og konsulenter fra leverandøren av BL, Computas, sammen på Majorstuen for å forsøke å finne feilen.

LES OGSÅ: Derfor er det krise at BL er nede.

Vi har fullt fokus på å håndtere situasjonen og håper BL innen kort tid igjen er tilgjengelig for alle brukere i etaten. Det er viktig å presisere at dette ikke har noen direkte konsekvens for innbyggerne. Det påvirker ikke politiets operative evne, sier IKT-direktør Rindal i pressemeldingen onsdag kveld.