Åheim i Vanylven kommune er et av tettstedene som blir del av en ny distriktsstruktur. Vanylven legges til Møre og Romsdal politidistrikt, men først om en stund.
Åheim i Vanylven kommune er et av tettstedene som blir del av en ny distriktsstruktur. Vanylven legges til Møre og Romsdal politidistrikt, men først om en stund.

I denne lille kommunen må politiet vente på nye grenser

– Når ny bro kommer blir det annerledes, sier både lensmann og ordfører.

Publisert Sist oppdatert

Fra nyttår er de nye distriktene formelt oppe og går, med nye grenser og politimestre.

Men lille Vanylven kommune med rundt 3250 innbyggere må vente litt ekstra før de er en del av ny distriktsstruktur, ifølge et brev Politidirektoratet har sendt ut til distriktene.

Vanylven kommune, der politiet holder til ved Vanylven lensmannskontor i Fiskå, skal bli en del av Møre og Romsdal politidistrikt. Men fram til Møre og Romsdal politidistrikt har ny organisasjon i orden, skal kommunen tilhøre Vest politidistrikt. I følge brevet fra POD kan det ta opp mot ett år.

Les også: Legger Midtre Hålogaland politidistrikt til Nordland

– Naturlig

Ved første øyekast kan det virke rart, da det bare er litt over åtte mil til det foreslåtte hovedsetet i Møre og Romsdal, Ålesund, mens det er så mye som 35 mil til Bergen, det sannsynlige hovedsetet i Vest politidistrikt.

Men en fjord som isolerer kommunen fra resten av Møre og Romsdal gjør det naturlig å tilhøre Vest, forteller lensmann Tor Sæther.

– Jeg trodde egentlig vi skulle til Vest på fast basis, men siden fylkesgrensa går der den går ble det Møre og Romsdal politidistrikt. Det er en del som må på plass før vi kan gå dit, som for eksempel datakommunikasjon. Derfor er det naturlig at vi tilhører Vest inntil mer er på plass, mener Sæther.

I dag tilhører lensmannskontoret Sogn og Fjordane politidistrikt og inngår i vaktsamarbeidet i driftsenhet Nordfjord. Det vaktsamarbeidet tror Sæther det kan være aktuelt å inngå i også i framtida.

– Det har vært udelt positivt å tilhøre Nordfjord i de årene vi har gjort det. Det er landfast den veien, mens det er en fjord mellom oss og resten av Møre og Romsdal. Den dagen vi får bro blir det annerledes.

Er lovet trygghet

Ordfører Lena Marie Landsverk Sande (V).
Ordfører Lena Marie Landsverk Sande (V).

I Vanylven kommune ble Lena Marie Landsverk Sande fra Venstre ordfører i høst. Hun forteller at hun fra utsiden av ordførerkontoret i sommer ikke helt skjønte hvorfor Vanylven skulle bli del av nye Møre og Romsdal politidistrikt.

– Men folk her ville ikke til Bergen. Vanylven fikk en lovnad fra politimesteren på Sunnmøre om at kommunen skulle bli godt ivaretatt, og det må vi sette vår lit til, sier Sande, som understreker at hun snakker på vegne av seg selv og ikke resten av formannskapet i kommunen.

Også hun mener det er naturlig at kommunen tilhører Vest i en periode til. Det er viktig både for responstiden og for at de ansatte ved Vanylven lensmannskontor skal få trene med de samme kollegene som de inngår i vaktsamarbeid med, mener hun.

Ordfører Sande tror kommunen nå vil legge trykk på å få sikret politimesteren til Ålesund.

– Det er utrolig viktig for oss. Det er viktig med nærhet til de trygge tjenestene.

– Hva skal til for å ivareta sikkerheten til innbyggerne i Vanylven?

– Vi vil jobbe enda mer med å få på plass bru. Så lenge vi ikke har det, blir vi oppfattet som en øy, selv om vi er på fastlandet. Politiet skal ikke være avhengig av ferge for å ivareta sikkerheten vår, avslutter Sande.