Håper på nytt helikopter ett år før tiden

Norge er det første europeiske landet som kjøper AW169 som politihelikopter. Helikopteret kan være på plass i 2018.

Publisert Sist oppdatert

I går signerte politiet og helikopterleverandøren Leonardo Helicopters kontrakten for de tre nye politihelikoptrene. De nye helikoptrene av modellen AW169 skal ha løftekapasitet på seks personer fra Beredskapstroppen, og leveres med topp moderne utstyr.

I utgangspunktet skal helikoptrene til 670 millioner kroner leveres i 2019, men leverandøren har åpnet for at produksjonen kan starte raskt og at et første helikopter i norsk politiuniform kan lande på norsk jord allerede i 2018.

– Prisen for helikoptrene slår inn på budsjettet fra 2018, og det kan hende vi får et helikopter levert allerede i 2018. Det er ikke umulig at det skjer, og jeg er interessert i å sette inn kapasitetene vi kan få så raskt som mulig, røper justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen.

– Er økonomien for helikoptrene landet, også om det blir regjeringsskifte?

Økonomien er på plass. Jeg kan ikke svare for hva en eventuell annen regjering vil gjøre, men jeg håper og tror at man uansett vil realisere de nye helikoptrene.

Første europeiske politistyrke

Den italienske produsenten var også til stede under gårsdagens signering. Daniele Romiti, administrerende direktør i Leonardo Helicopters, forteller at Norge er det første landet de leverer et rent politihelikopter til. Fra før leveres helikopteret som redningshelikopter her til lands.

– At vi leverer til politiet i Norge er stort for oss. Det er et vanskelig land å fly i på grunn av vær og vinter, så å bli valgt betyr at helikopteret vårt anerkjennes, sier Romiti.

Han forteller at helikopteret politiet får vil ta med seg avanserte GPS-funksjoner, som også redningshelikoptre har.

– Det gjør at autopiloten kan lande ved flyplasser, samt at man kan finne signaler fra mobiltelefoner og automatisk styre helikopteret i den retningen. Ved landing i oversiktlige omgivelser er helikopteret trygt, ettersom det kan gå på én motor og skru av en rotor, og på halen er det et kamera som overvåker hele området rundt helikopteret, sier sjefen for den italienske produsenten.

Vil operere utenfor basen

Også politidirektør Odd Reidar Humlegård er fornøyd med at nye helikoptre nå ser ut til å være i havn.

Er også du sikker på at økonomien er på plass?

– Dette er i boks og økonomien er nøye gjennomgått.

Humlegård løfter spesielt fram fordelen ved at Norge nå får tre politihelioptre, i stedet for to.

– Vi får mer oppetid og kan operere utenfor basen. Disse helikoptrene kan fly langt nord før det må fylle bensin og kan være to uker utenfor basen. Det betyr at vi ved planlagte aksjoner eller øvelser kan være utstasjonert lenge. Det å trene med UEH-mannskaper i distriktene, har for eksempel vært noe vi har ønsket tidligere. Det vil også bli mer rom for spaning og å flytte spesialister, som hunder eller krimteknikere, raskt, sier Humlegård.

Du får flere detaljer om de nye helikoptrene i neste papirutgave av Politiforum.

Powered by Labrador CMS