Wilfred Østgulen er fungerende IKT-direktør i Politidirektoratet. Han håper at BL vil være mer stabilt fremover, enn det har vært siste tiden.
Wilfred Østgulen er fungerende IKT-direktør i Politidirektoratet. Han håper at BL vil være mer stabilt fremover, enn det har vært siste tiden.

Håper flere kan kobles på BL neste uke

– Har funnet noe som kan være en del av problemet, sier fungerende IKT-direktør Wilfred Østgulen.

Publisert Sist oppdatert

– Den siste uka har vi drevet iherdig feilretting og analysert hvordan systemet oppfører seg. Det er 20-30 personer som har jobbet med dette døgnet rundt, sier fungerende IKT-direktør Wilfred Østgulen, over to uker etter at et av politiets viktigste datasystemer knakk ryggen.

Fortsatt er ikke årsaken funnet, men de siste dagene har Politiets IKT-tjenester (PIT) sett bedring.

– Nå tror vi at vi kan ha funnet noe som kan være en del av problemet. Det betyr ikke at problemet er løst og vi vet ikke den underliggende årsaken til problemene. Men det betyr at vi kan fortsette med begrensede tilganger i dag, fri tilgang på kvelder og i helga innenfor rammene tildelt politidistriktene. Fra mandag kan vi gradvis forsøke å øke belastningen ved å kople på distriktene ett for ett, for å se om systemet fortsetter å være mer stabilt med mer pågang.

Dermed kan flere få tilgang til BL utover neste uke.

– Det viktigste nå er å stabilisere systemet og å komme tilbake til normal bruk. Deretter vil vi fortsette å forsøke å finne rotårsaken. Mandag vil vi kunne begynne å se om vi har truffet med feilrettinga vi har gjort nå. Om vi klarer å unngå at systemet plutselig henger.

Etterslep på attester

Utviklerne osm har sittet samlet i to uker har nå skrevet om deler av koden i dataprogrammet BL. Etter det, virker systemet mer stabilt.

– Oppstod problemene på noe bestemt tidspunkt? Når man gjorde endringer?

– Problemene har ikke oppstått med noen konkret endring i systemene. Vi var ferdig med å lage ett felles BL for hele politiet i slutten av september, etter å ha flyttet distriktene gradvis over på felles løsning. På veien har vi overvåket og vurdert risikoen. Og dette var altså ferdig og fungerte før feilen oppstod for to uker siden. Den nye straffeloven ble innført i BL i oktober i fjor. Så ingen av disse større endringene kan sies å være direkte årsaken til feilen, sier Østgulen.

Han oppfordrer nå publikum til å være tidlig ute, hvis de trenger noe fra politiet.

– En konsekvens av problemene med BL er nå at det er tre til fire uker etterslep på attester. Folk som vet de trenger å få eller fornye attesten sin, bør være tidlig ute.