Politihunden Pelle er en av mange politihunder av rasen malinois. Nye individer av slike hunder vil ikke bli testet av PHS i tiden framover.
Politihunden Pelle er en av mange politihunder av rasen malinois. Nye individer av slike hunder vil ikke bli testet av PHS i tiden framover.

Fagledere i hundetjenesten om malinois-stoppen: – Kom som kastet på oss

Politidirektoratet sa først at stoppen i testingen av malinois var bestemt etter råd fra faglederne i distriktene. Men det stemmer ikke: – Det kom som julekvelden på kjerringa.

Publisert Sist oppdatert

I januar kom beskjeden om at Politidirektoratet og Politihøgskolen midlertidig stanset testingen av malinois som politihunder. Ifølge Politidirektoratet (POD) og Politihøgskolen (PHS) var beslutningen om en midlertidig stopp i testingen av malinois som politihunder tatt etter anbefaling av faglederne i de ulike distriktene.

I en egen uttalelse sendt fra kommunikasjonsenheten i Politidirektoratet til Politiforum i den 17. februar, skrev POD følgende: Beslutningen ble tatt på et møte for landets fagledere innenfor hundetjenesten i januar

I et referat fra et IDF-møte mellom POD og fagforeningene fra 24. februar i år gjentar POD påstanden: «Etter et forslag fra fagledersamlingen på PHS ble det besluttet å stanse rekrutteringen. Dette burde vært formidlet noe tydeligere og prosessen burde vært bedre. Det er miljøet selv som har anbefalt stans noe som PHS da besluttet.»

Det er bare ett problem: Påstanden om at hundefagmiljøet i politidistriktene tok avgjørelsen stemmer ikke. Politidirektoratet og PHS tok beslutningen på forhånd.

– Ble tatt på senga

Politidirektoratet undersøker nå uheldige hendelser tilknyttet malinois og det er i påvente av dette at PHS midlertidig stoppet den mentale testingen av hundene. Malinois knyttes til to alvorlige hendelser de siste par årene. I 2013 skjedde Pelle-saken og i fjor ble en ansatt på en kennel bitt og skadet av en politihund.

Fagledere som var til stede på samlingen der avgjørelsen – som POD først sa ble tatt av faglederne – sier at det er feil at de tok avgjørelsen der, og at de ikke har rådet POD og PHS til å stoppe testingen av malinois.

– Vi ble tatt litt på senga, for det hadde ikke blitt brakt på banen i det hele tatt. Så kom beslutningen kastet på oss, sier Svein Gravdal.

Han er fagleder i hundetjenesten distrikt Sør-Øst.

LES OGSÅ: Derfor vil POD undersøke om malinois er farlig

Malinois-problematikken skal ifølge det Politiforum erfarer ikke ha vært utgangspunktet for temaet på møtet. Deltakerne skal ha blitt invitert inn i en diskusjon om man bør kaste seg inn i rasedebatten eller ikke. Da diskusjonen var over, ble beslutningen om den midertidige stansen i testing av malinoishunder presentert for faglederne, som sier de ikke visste noe på forhånd.

Det skal ha vært representanter fra POD som opplyste om den midlertidige stansen.

– Helt latterlig

– Å bli invitert inn i en debatt og deretter få presentert en løsning uten å være involvert i beslutningen, er helt latterlig, sier en annen av faglederne som var til stede på møtet til Politiforum.

Faglederne forteller at de satt igjen med en rekke spørsmål, eksempelvis hvem som kom til å bli rammet – om det var de som akkurat hadde testet hundene sine eller de som var på vei til å bli godkjent.

– Selve beslutningen kom som julekvelden på kjerringa. Vi var ikke forberedt på spørsmålsstillingen i det hele tatt. Beslutningen var tatt fra før, men vi ble invitert til å komme med synspunkter på den endelige beslutningen deres, sier Gravdal.

LES OGSÅ: Politiledelsen i Oslo langer ut mot malinois-stopp

POD: – Vi skrev feil

Politiforum har forelagt Politidirektoratet det faglederne i hundetjenestene har fortalt. Nå har fløyta fått en annen lyd, og POD skriver nå i en e-post fra kommunikasjonsenheten følgende:

– Det var feil i det første IDF-referatet som ble sendt ut, som nå er rettet opp i forbindelse med en korrekturrunde. Det riktige er at «Arbeidet startet opp etter at det hadde vært mange uheldige episoder med hunderasen. I forbindelse med PHS samling for landets fagledere innenfor hundetjeneste 19.01.16, besluttet PHS etter en faglig vurdering å stanse all testing/rekruttering av hunderasen Malinois. Beslutningen ble støttet av POD. Dette burde vært formidlet noe tydeligere og prosessen burde vært bedre.»