Det nye helikopteret AW169 leveres av Leonardo Helicopters.
Det nye helikopteret AW169 leveres av Leonardo Helicopters.

Anbefalte å utestenge politiets helikopter-leverandør fra oljefondet

På grunn av risiko for korrupsjon.

Publisert Sist oppdatert

Det er Dagbladet som skriver at produsenten av politiets nye helikoptre, italienske Leonardo, er under observasjon fra Statens Pensjonsfond Utland – oljefondet. Etikkrådet i oljefondet anbefalte før jul i fjor å utestenge Leonardo fra investeringer fra oljefondet, som følge av «uakseptabel risiko for grov korrupsjon», og i mai bestemte styret i Norges Bank å sette selskapet under observasjon.

Omtrent samtidig fremforhandlet politiet på sin side en avtale verdt minst 670 millioner kroner med selskapet.

Fra 2019 skal Leonardo levere Norges tre nye politihelikoptre. Fra før har Norge avtale med Leonardo, som leverer de nye redningshelikoptrene.

– Jeg legger til grunn at anskaffelsen er gjort på en profesjonell og betryggende måte, i tråd med gjeldende regelverk. Jeg har tillit til at det er gjort nødvendige vurderinger, og at leverandøren som leverte det beste tilbudet i denne konkurransen er valgt, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen til Dagbladet.

– Vår juridiske vurdering er at Leonardo hadde gjennomført tilstrekkelig «self cleaning-tiltak». Det forelå derfor ingen grunn til å avvise selskapet fra konkurransen. Vi har hentet inn juridiske vurderinger fra to uavhengige advokatfirmaer med spesifikk ekspertise på rettsområdet. Begge konkluderte med at det ikke var adgang til å avvise Leonardo fra konkurransen, sier politiinspektør Torgeir Haugen i Politidirektoratet til avisa.

LES OGSÅ: Signerte helikopter-avtalen - håper på helikoptre i 2018.