Tilståelsesprosent på 99.9.

Det er ikke mange i politiet som kan skryte av en tilståelsesprosent på 99.9. Jarle Ingar Buklev er unntaket.

Publisert Sist oppdatert

58 årige Jarle Ingar Buklev fra Melhus trer av som politimann i mai i år etter å ha startet i etaten i 1974. Mange bekskriver han som en av de siste originaler i politiet. De siste fem årene har «Bulker`n» hatt ansvaret for økonomisakene ved Stovner politistasjon. Det har gitt seg positive utslag på statistikken - for å si det mildt.

Nesten i 100

- Jeg kan ikke huske en sak som han ikke har oppnådd tilståelse i. Så det kan ikke være langt unna en oppklaringsprosent på 100, sier Petter Hilstad, politiførstebetjent og Buklev sin sjef de siste fem årene på Stovner politistasjon.

- Jeg merker jo at det er en del som kommer inn med høye skuldre til avhør, men etter at de har pratet med meg er skuldrene betraktelig senket. Det tar jeg som en tillitserklæring, sier hovedpersonen selv.

Ifølge sikre kilder har «Bulker`n» i alle år vært en sosial bauta, ikke bare på etterforskningen ved Stovner, men også for alle ansatte ved hele stasjonen. Han har derfor skaffet seg gode venner på tvers av alle avdelinger, fra jurister til konstabler, fra gammel til ung og fra kvinne til mann.

Handler om å lytte

Mange som har opplevd «Bulker`n» ser på han som en tvers igjennom ærlig person, både overfor seg selv og andre. Det gir også utslag på tilståelsene.

- De fleste av dem som kommer inn til avhør vet at de har gjort noe ulovlig og jeg prøver bare å være meg selv oppe i alt dette. Jeg synes selv jeg har hatt noen fine år i politiet, sier Buklev.

Siden 1992 har den rørslige og fargerike mannen krydret miljøet på etterforskningsavdelingen ved Stovner politistasjon. Det er liten tvil om at han ikke er en typisk A-4-politimann. Han sprer rundt seg med lyriske sitater, dikt, livsvisdom, historier fra sin «glanstid» i ungdommen og masse humor og tilstedeværelse.

I tunge, hektiske og grå hverdager har han lyst opp tilværelsen med sine mange gullkorn og sitt smittende humør. Buklev er kjent for å ha gått fra kontor til kontor med sine historier og ablegøyer. Og skrallende latter har mang en gang vært gjennomgangsmelodien i kjølvannet av den rungende skikkelsen.

Det er derfor ikke uten grunn han går under tilnavnet «Den åndelige leder» ved Stovner politistasjon.

Han har utvilsomt vært en stor ressurs i forhold til kollegaers trivsel på arbeidsplassen.

- Jeg har alltid brydd meg om mennesker og liker å ta meg tid til å prate med kollegaer. For meg handler det om å løfte folk opp - ikke dytte dem ned. I løpet av mitt lange liv har jeg lært meg at man ikke skal forandre et annet voksent menneske, sier Buklev.

- På avdelingen har han vært en fremragende motivator med sitt gledesspredende humør og sin solide livserfaring, parerer Petter Hilstad.