- Vi skal vinne kampen på gata

Responsen fra publikum var ikke til å ta feil av.

Publisert Sist oppdatert

«Drøssevis» med synlig politi sørget for trygghet, langt mindre vold og utelivsbråk enn vanlig. Responsen fra publikum var ikke til å ta feil av. - Vi føler oss langt tryggere når vi vet at politiet er synlig.

Siste helg før jul doblet en rekke politidistrikter bemanningen for å sørge før trygge gater. Statistikk som Politiforum har fått tilgang til viser at det var langt mindre bråk og vold enn «vanlige» helger.

I tillegg til Oslo hadde også Hordaland, Vestfold, Nordre Buskerud, Øst Finnmark, Troms og Salten satt i gang sin egne «aksjoner».

- Tilbakemeldingene fra publikum var helt tydelig, dette tiltaket var noe de satte stor pris på. Vi hadde 12 mann ekstra på vakt denne kvelden og natta og vi fikk tatt unna alle oppdragene. Det har a­bsolutt ikke vært daglig kost denne høsten. Kommentaren fra operasjons­leder om at det var en drøm å være på jobb denne natta med kort responstid sier alt, mener lokallagsleder i Salten politidistrikt, Jan Tore Hagnes.

Natt til søndag er normalt sett en dag med mye bråk, spesielt med tanke på at byens utesteder var stappfulle. Spesielt har området rundt Glasshuset i Bodø vært et stort problem.

God stemning

Politiforum var selv med på vakt den siste natta før jul i Oslo. Det nærmeste vi kom bråk, var da Politiforums fotograf tok bilde av politimester Anstein Gjengedal utenfor et utested i Oslo sentrum hvor en gjest absolutt ikke ville «være med på bildet». Men da troppet Gjengedal selv opp og gikk imellom og sa tydelig ifra til vedkommende.

- I dag er det vi som skal vinne kampen ute på gata, sa Anstein Gjengedal før han gikk ut og møtte publikum.

Og det var en tydelig fornøyd politimester Politiforum traff senere på natta.

- Synes det er bra at det er så mange som stiller opp og vi sender ut et signal om trygghet. På denne måten får vi vist frem hva vi får til med mye folk på jobb, sa Gjengedal.

Litt senere på natta «dukket» Oslos ordfører, Fabian Stang, opp, og han la ikke skjul på at han satte stor pris på initiativet til politiet i hovedstaden.

- Det er viktig at politiet er synlig, sa Fabian Stang, som selv var ikledd ambulanse­uniform for anledningen.

Politiforum snakket også med mange som var på byen denne fredagskvelden- og natta. Tilbakemeldingene var særdeles positive.

- Veldig bra med så mye synlig politi i sentrum, sa en jentegjeng før de hastet videre til et av byens mange utesteder.

En annen kvinne kastet seg nærmest rundt halsen på en politibetjent da hun fikk øye på han nederst i Karl Johans gate.

- Slik burde vi hadde det hver helg, sa Adnan Naeem, som selv var på vakt et stykke lengre opp i Oslos paradegate.

- Slik det bør være

Lokallagsleder i Troms politidistrikt, Per Øyvind Skogmo var selv med ut på patrulje i desembernatta, og var vitne til en stille og rolig kveld og natt på byen sammenlignet med tidligere helger.

- Vi hadde folk på nesten hvert gatehjørne. Noen små situasjoner ble det jo, men vi fikk tatt unna alt som kom. I t­illegg var signaleffekten ved å være synlig stor. Totalt sett var vi så mange folk som vi burde være ideelt sett. Publikum kom bort til oss og uttrykte sin takknemlighet for man så at politiet var synlig, sier Per Øyvind Skogmo.

Avisa Tromsø snakket også med flere politifolk som ga uttrykk for at det var langt mer behagelig å kunne ta hånd om situasjoner flere om gangen, heller enn å ta ansvar for store områder alene.

- I tillegg til å være i stand til å i­vareta publikums sikkerhet skal vi ivareta vår egen sikkerhet. Selv om vi har på oss uniform, blir vi ikke supermenn. Den respekten politiet hadde blant folk er dessuten ikke like sterk lenger, uttalte Per Øyvind Skogmo til Tromsø.

Fra Hordaland ble det rapportert om en stille og rolig helg. Lokallagsleder Ivar Sindre Hellene, kunne opplyse om at de hadde nærmest en dobling av antall p­ersonell ute på gata.

- Tilbakemeldingene fra publikum var unisont positive, sier Hellene.

I Vestfold var det ikke en eneste volds­episode å rapportere, ifølge lokallags­leder Per Holt.

Powered by Labrador CMS