ET LUNT SMIL: Riksmekler Nils Dalseide synes det er givende å mekle. Og spesielt godt liker han å mekle med Richard Saue ved sin side.
ET LUNT SMIL: Riksmekler Nils Dalseide synes det er givende å mekle. Og spesielt godt liker han å mekle med Richard Saue ved sin side.

Riksmekleren om sene nattetimer: – Å mekle er kjempegøy!

Nils Dalseide er glad i jobben sin og legger ikke skjul på det.

Publisert Sist oppdatert

Det er riksmekler Nils Dalseide som mekler mellom hovedsammenslutningene Unio, LO og YS på den ene siden og Staten på den andre. Begge sider står hardt på sitt og faren er overhengende for en streik, som blant annet innebærer at nesten 900 ansatte i politiet kan måtte streike.

Men riksmekleren var likevel i godlune da han møtte pressen i går kveld.

– Det er kjempegøy å mekle. Det er veldig givende faglig sett, sier Nils Dalseide.

FØLG MEKLINGENE DIREKTE

Blir glade i hverandre

Tross at klokka nærmer seg meklingsfrist og ingenting tyder på at partene skal rekke den, snakker Dalseide med glimt i øyet.

– Det hjelper ikke å være sur. Vi skal jo jobbe sammen i natt og kanskje skal partene komme tilbake ved seinere anledning, og da er det ikke så lurt at de husker meg som en sur person, sier Dalseide.

Denne natta fullfører den siste av tre dager med mekling mellom partene – som etter alt å dømme oppfører seg høflig på besøk hos Riksmekleren.

– Det er hyggelige folk. Når man jobber i tre dager, så begynner man jo å like partene. Det er rom for humor og slikt, sier han.

Morsomt å mekle sammen

Dalseide har vært mekler hos Riksmekleren fra 2004 og ble oppnevnt som riksmekler selv i 2013. 63-åringen er ellers sorenskriver i Sør-Østerdal tingrett og bor på Elverum.

Med seg i meklingene har han tingrettsdommer i Stavanger Richard Saue som mekler. Han er ikke tilfeldig valgt, forklarer Dalseide.

De er altså to. Det kan være lurt blant annet hvis én av dem blir syke.

– Og det er vesentlig morsommere å mekle når man er to, sier Dalseide.