PHS ville legge inn en ny øvelse i fysisk eksamen. Da lagde studentene en humorvideo.

Studentene mente ny fysisk eksamen for politistudentene var helsefarlig.

Publisert Sist oppdatert

Det var da lærerne ved bachelorutdanninga på Politihøgskolen ville endre eksamen i fysisk trening uten studentenes medvirkning, at PHS-studentene sa ifra. Etter planen ville lærerne i faget blant annet at sisteårsstudentene skulle uføre flere titalls utfall, etter at de hadde gitt alt og løpt en 3000-meter.

Det mente studentene var helsefarlig. På to minutter var planen at studentene skulle gjøre flere utfall med vektvest på 35 eller 25 kilo avhengig av kjønn. De måtte gjøre nær 80 repetisjoner for å få beste karakter.

Studentrådet ved PHS mener de burde blitt involvert tidligere i prosessen. Da dagens B3-studenter startet på Politihøgskolen lå den gamle eksamensformen inne i studieplanen, men rundt halvveis i andre studieår kom det beskjed om at eksamen skulle endres. Først til sommeren i år ble de faktiske kravene kjent, uten at studentene fikk forvarsel, forteller studentrådet. Dermed fikk de dårlig tid til å forberede seg, mener de.

– Riktig å fjerne utfall

I forslaget til den nye eksamen skulle studentene på 120 sekunder bytte på å gjøre utfall med høyre og venstre bein. Bevegelsene skulle utføres rolig og kontrollert i et jevnt tempo, uten stopp eller pause. Akkurat dette får gjennomgå i videoen, som du kan se nederst i saken.

Utfall belaster musklene i lårene og rompa. Studentene skal ha engasjert leger og fysioterapeuter for å få ledelsen til å forstå at det ikke var forsvarlig å utføre så mange utfall, etter at de hadde løpt 3000-meter. Til slutt snudde PHS, og det nye eksamenskravet ble ikke noe av.

Å endre eksamen drastisk ved å innføre utfall, samt å endre på hvordan resten av eksamen skulle gjennomføres, var uakseptabelt uten medvirkning, mener studentrådet. Studentrådet påpeker at studenter må få god tid til å trene seg opp til eksamen og at det å gjennomføre utfall etter en 3000-meter kan utsette studentene for skade.

– Vi er fornøyde med at de snudde når det kom til utfall. Vi forventer jo å bli hørt og at studieplanen holdes når vi er langt inne i studieløpet, sier et av studentrådsmedlemmene.

Espen Gjevestad er førsteamanuensis i fysisk trening ved Politihøgskolen. Han sier at det i ettertid var riktig å fjerne utfall fra eksamen.

– Bakgrunnen for forslaget var et omfattende arbeid lagt ned ved Politihøgskolen. Men så kom det innspill vedrørende skaderisikoen ved utfall. All fysisk trening vil innebære fare for skade, hvis man trener ensidig på det fram mot en eksamen. Og det ble påpekt av studentene. Sånn saken ble, med uklarhet i skadepotensiale, var det riktig at øvelsen ble tatt ut.

Lagde humorvideo

Gjevestad er enig i at de kunne involvert studentene i eksamensutforminga.

– Ja, det kunne vi gjort. På den annen side er det jo ikke så mange andre eksamener der studentene blir involvert i utforminga. Men når det er snakk om trening over tid, så ser jeg at det kan være gunstig.

Studentene ble omsider fornøyde med å ha fått gjennom sitt syn og enkelte syntes hele diskusjonen var morsom. Ja, så morsom at de lagde en video på Youtube som gjør litt narr av ønsket om å innføre utfall på eksamen. Det synes også Gjevestad og de andre lærerne var gøy.

– Den var morsom. Kanonbra! Den har gått rundt på kryss og tvers her oppe på PHS. Jeg skjønner tilbakemeldingene, videoen viser frustrasjonen rundt utfallsøvelsen.

Se videoen som nå er sett snart 7000 ganger her:

Powered by Labrador CMS