Nytt nødnett virker ikke overalt

Over to år forsinket og 100 millioner kronerdyrere enn antatt.

Publisert Sist oppdatert

Det nye digitale nødnettet for brann, politi og ambulanser kommer ikke til å få full dekning. Nettet er over to år forsinket og 100 millioner kroner dyrere enn antatt, ifølge NTB.

Forrige uke startet en begrenset operativ testing av nettet, og det viser seg at nettet ikke kommer til å virke overalt fra første dag.

- Vi må bare akseptere at vi får noen områder der dekningen ikke er 100 prosent fra dag én, sier direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon til VG.

Nettet skulle vært ferdig testet og tatt i bruk våren 2009, men testingen har altså bare så vidt begynt. Ifølge avisa er utbyggingen omkring to år forsinket.

Den første fasen skulle koste 900 millioner kroner, men i vår måtte Stortinget bevilge 110 millioner kroner ekstra. Totalt skal utbyggingen av et landsdekkende nett koste 3,6 milliarder kroner, melder NTB.

Politiforum har tidligere skrevet om problematikken og millionsprekken rundt nødnettet hvor prosjektet har havnet i store forsinkelser som et resultat av at hovedleverandør Nokia Siemens Networks ikke har klart å levere etter avtale. I juni i år sa Tor Helge Lyngstøl følgende til Politiforum.

- Det er riktig at vi står overfor store utfordringer med arbeidet i nødnettets fase 0. Vi har ikke kommet langt nok med å «rulle» ut nettet, sier direktør for Direktoratet for nødkommunikasjon, Tor Helge Lyngstøl, og legger til:

- Nå er ca. 90 prosent av alle basestasjonene ferdige, men vi hadde ikke regnet med at det skulle ta så lang tid å teste nettet. I tillegg har vi hatt noen utfordringer med plasseringen av noen kritiske basestasjoner.