Godt nytt år til dere alle

Monika-saken i Bergen er ferd med å bli en «never-ending-story» som setter politiet i et meget spesielt lys.

Publisert Sist oppdatert

Vi er enige med kommentator Eirin Eikefjord i Bergens Tidende torsdag 8. januar. Hun påpeker blant annet at det ikke er en god måte å gjøre det på når personer i politiet, som selv er en del av varslingssakene, «frikjenner» hverandre.

I kampens hete har Politijuristene beskyldt Politiets Fellesforbund for å utnytte saken til å få frem våre medlemmers interesser og å score viktige politiske poeng for forbundet. Vi har hele veien vært svært opptatt av ikke å gjøre noe som kan gi grunnlag for slike beskyldninger. Nettopp derfor opplevde vi dem som helt grunnløse og provoserende. Vi kunne ikke la være å reagere. Ettersom vi ikke greide å løse saken i kulissene gikk vi offentlig ut. Det står vi for.

Men nå bør alle tillitsvalgte og ledelsen stå sammen om å roe situasjonen og minske energilekkasjen i Hordaland. Det er et felles ansvar.

I skrivende stund er det fortsatt usikkert når Politireform-meldingen (eller proposisjonen) legges frem. Men vi er på ballen. Vi treffer justisminister, politidirektør og justiskomiteen i ulike anledninger og får frem forbundets synspunkter. Forbundet begynte året med strategiseminar for topptillitsvalgte. Prosjektleder Håkon Skulstad fra POD var til stede og presenterte status for endringsprosessene i etaten. Samtidig fikk han med seg våre tilbakemeldinger og innspill på veien. Vi benytter fortsatt enhver mulighet til å få frem vårt syn om at et lokalt forankret politi og en god hverdagsberedskap må være resultatet av reformen, samtidig som man måta hensyn til helheten og alle deler av politiarbeidet.

Politiets Fellesforbund vil fremover argumentere ekstra for nødvendigheten av omstillingsmidler. Vi merket oss professor Inger Stensaker fra Handelshøgskolen i Bergen på landsmøtet i Bodø. Hun var i sitt foredrag under tematorget, helt klar på at politireformen ikke kan lykkes dersom det ikke blir lagt inn omstillingsmidler. Hun understreket at all forskning viser at omstilling uten ekstra omstillingsmidler er dømt til å mislykkes.

Det er blitt klarere og klarere for oss at et krav om at den daglige leveringen av tjenester til publikum skal gå videre, samtidig som etaten skal gjennomføre alle endringene, er umulig å oppfylle.

28. januar er det klart for politisk streik. LO, YS og Unio har gått sammen om en stor markering mot arbeidsminister Robert Erikssons forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Det er viktig at dette bokstavelig talt blir en STOR markering, både på de fem hovedstedene Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø og på alle andre steder der det skal gjennomføres markeringer. Selv skal jeg være i Tromsø og holde appell. Vi må stå sammen om å vise ministeren at vi ikke finner oss i at han vil overkjøre arbeidstakerne på den måten han legger opp til. Det norske arbeidsmarkedet er ett av de markedene som fungerer best i Europa, det er ingen grunn til å endre det!

Vår nye leder av PF Politilederne, Lill Heidi Tinholt, har tatt grep. I samarbeid med det nye lederutvalget som ble valgt i Bodø og resten av forbundet, er det nå fullt trøkk på å konkretisere ledersatsingen.

På vårt strategiseminar første arbeidsuken etter jul, solgte Lill Heidi inn tanker og planer til lokallagsledergruppen. Hun, og resten av PF PL, er nå i full gang med en turné der de skal ut og presentere ledersatsingen i politi-Norge. I sum skal vi vise at PF er den beste fagorganisasjonen også for lederne i politiet!