Danskene ønsker ikke A og B politi

Derfor sier de nei til kvo­tering av politistudenter med minoritetsbakgrunn.

Publisert Sist oppdatert

Mobbing og trakassering. Det har vært hverdagen til flere av politistudentene med minoritetsbakgrunn som ble tatt inn på Politihøgskolen i fjor kunne du lese i Politiforums februarnummer.

Mobbingen startet etter at det ble kjent at 28 av 32 studenter med minoritetsbakgrunn, ikke oppfylte alle kravene i opptaksreglementet.

Ønsker ikke A og B politi

Å forhindre at en slik mobbesituasjon oppstår er bare en av årsakene til at Rigspolitiet (det danske Politidirektoratet) velger å avstå fra kvotering.

- Når vi ikke gir verken medstudenter eller andre en grunn til å stille spørsmål ved studentenes kompetanse, har vi eliminert en mobbegrunn. Men, den viktigste årsaken til at vi ikke kvoterer er at vi ikke ønsker et A- og B politi, sier Rikke Lade­foged, visepolitimester i Rigspolitiet.

Hun peker på at Rigspolitiet er på utkikk etter de beste kandidatene til Politiet og det mener hun de ikke vil få dersom de kvoterer.

10 000 kr i belønning

Selv om Rigspolitiet ikke kvoterer, ligger de like bra an som Politihøgskolen i å rekruttere studenter med minoritetsbakgrunn. De har i likhet med norsk politi et mål om at fem prosent av politistudentene skal ha minoritetsbakgrunn. Et mål de når i dag.

Dette målet når de ved hjelp av en rekke, både tradisjonelle og utradisjonelle, tiltak.

Dersom en politimann hjelper eller motiverer en etnisk minoritet til å søke, og klarer, opptaksprøvene så får han 10 000 kroner som takk for innsatsen.

Et annet tiltak er at opptakskontoret ringer etniske minoriteter som ikke har bestått opptaksprøver for å veilede dem til hvordan de kan bestå ved neste opptak.

Dersom de for eksempel har problemer med dansk forteller vi dem hvor de kan henvende seg for å få hjelp med dansken. Vi kan også hjelpe dem med å få skreddersydd et treningsprogram slik at de består de fysiske opptaksprøvene, sier Ladefoged.

Mentorprogram

Hos politiet i København er det et eget mentorprogram for potensielle politifolk med minoritetsbakgrunn, og i alle politikretsene er det egne folk dedikert til rekruttering.

- I de ulike politikretsene er de dedikerte rekrutteringsansvarlige flinke til å opplyse om politiarbeidet på skoler og lignende. Den direkte kontakten politiet har med minoritetene er den aller viktigste for rekrutteringen, sier Ladefoged.