Økt vold i Oslo-skolen

På seks år har det blitt sendt 23.000 meldinger om vold og trusler fra skolene i Oslo. Stadig flere lærere sier de har opplevd vold på arbeidsplassen.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at andelen lærere som rapporterer om vold har økt helt siden 2013. Økningen er mye tydeligere enn i andre yrker, skriver Aftenposten.

– Vi kan slå fast at det har vært en økning i andelen som rapporterer om vold blant sysselsatte i undervisningsyrker, sier Kristina Strand Støren i SSB til avisen.

Frp-leder Sylvi Listhaug mener pandemien, sosiale medier og mobilbruk og innskrenking av lærerens makt i klasserommet kan ha bidratt til voldsøkningen i Oslo-skolen.

Hun tar til orde for at den berømte 9A-paragrafen, ofte kalt «mobbeloven», bør endres. Den gir i dag skolene aktivitetsplikt hvis elevene opplever å bli krenket.

– Lærerstanden blir sviktet. Det er rett og slett sjokkerende at man skal finne seg i å stå i en sånn jobb, sier Frp-lederen.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) kaller økningen en «uakseptabel utvikling».

– Skolen skal være et trygt sted, både for barna våre og alle voksne som jobber der. Jeg forventer at skoleeiere og skoler sikrer et godt og trygt skole- og arbeidsmiljø, skriver hun i en epost til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS