Erik Nord, politisjef i Stor-Göteborg.

Göteborg-politiet: En tredjedel av styrken på avdelingen for grov kriminalitet er koronasyke

Erik Nord, politisjef i Stor-Göteborg, tror ansatte på avdelingen har smittet hverandre.

Publisert

For noen uker siden begynte regionen Västra Götaland i Sverige å skalere opp massetestingen av koronaviruset. Blant dem som har kunnet bli testet i den tredje og nest siste gruppen er blant annet politifolk, skriver Göteborgs-Posten

Nå viser det seg at et 20-talls medarbeidere er hjemme med covid-19, av en styrke på totalt 60 personer. 

I forrige uke måtte flere medarbeidere på avdelingen for grove forbrytelser være hjemme fra jobb på grunn av sykdom. 

- Vi testet noen på onsdag og de fikk påvist viruset alle sammen. Det var syv-åtte stykker, sier Erik Nord, politisjef i Stor-Göteborg, til Göteborgs-Posten. 

20 av 60 personer

Noen dager senere hadde flere medarbeidere på seksjonen med de samme symptomene. Göteborgpolitiet ville teste disse på fredag, men fikk beskjed fra helsevesenet om at de mest sannsynlig også var smittet av koronaviruset. Det har resultert i at et 20-talls medarbeidere, av totalt 60 ansatte, er hjemme på grunn av koronasmitte. 

Nord sier til Göteborgsposten at medarbeiderne antagelig har smittet hverandre. Han tror situasjonen kan ha sammenheng med at de ansatte på avdelingen jobber i sammensatte etterforskningsgrupper, ofte veldig tett innpå hverdandre, med gjennomganger og diskusjoner i samme rom. 

Han forklarer at han mener man bør se på andre måter å arbeide på, under koronasituasjonen. 

- Det er klart. Vi skal ha ledelsesmøte nå og jeg sitter i mitt rom og deltar på video. Vi skal begynne å gjennomføre dagsmøtene våre digitalt også. Det finnes mer vi må se over, sier Erik Nord, til Göteborgs-Posten. 

Men han legger til at det i enkelte saker kan være vanskelig å jobbe digitalt. 

- Det er en balansegang, sier han. 

Stor smittespredning i Sverige

Sverige har nå mistet over 4100 personer relatert til coronaviruset, ifølge tall fra svenske Folkhälsomyndigheten. Tirsdag hadde 34.440 personer fått påvist koronasmitte i Sverige. 

Sverige er det blant de hardest rammede landene av koronaviruset i Europa, skriver VG. Landet har 39,9 dødsfall per 100.000 innbyggere, og dette gjør at Sverige ligger på 6. plass på VGs oversikt over flest døde per innbygger i Europa. 

Sverige skiller seg også ut sammenlignet med de andre nordiske landene, og har vesentlig høyere antall smittede og antall dødsfall. 

Mens de fleste andre land, blant annet Norge og Danmark, stengte ned landet og innførte strenge restriksjoner, har ikke Sverige stengt ned på samme måte. Svenske helsemyndigheters koronastrategi har møtt sterk kritikk for at de ikke reagerte tidlig med tilstrekkelig inngripende tiltak. 

Sveriges sosialminister Lena Hallengren uttalte søndag til «Nyhetsmorgon» på TV4 at ingen land vet om det de gjør er riktig.  

– Ingen i noen land vet det. Vi er involvert i en pandemi og en krise som vi aldri har sett før, sa Hallengren. 

Tidligere denne måneden skrev også NTB at ifølge nye økonomiske analyser, ligger Sverige an til å bli hardere rammet av krisen enn naboland som Danmark og Norge. 

Dette kommer fram i EU-kommisjonens vårprognose for den økonomiske utviklingen i Europa. Sverige ligger riktignok an til å gjøre det bedre økonomisk enn gjennomsnittet av medlemsland i EU. Men ifølge prognosen står landet overfor et BNP-fall på hele 6,1 prosent i år.

I Danmark er det til sammenligning ventet at bruttonasjonalproduktet vil falle med 5,9 prosent, mens det i Norge er ventet et fall på 5,5 prosent.

Powered by Labrador CMS