Politiet ute i distriktene vil rammes av det nye politibudsjettet.

Politibudsjettet

Et budsjett som sender politiet i minus

La oss gjøre det helt klart: Hvis politidistriktene ikke har hatt det trangt før, så får de det nå.

Publisert Sist oppdatert

Kanskje var det ventet. De siste årene har regjeringen lovet flere hundre millioner, politijobber og helikoptre, lenge før budsjettet har ligget klart. Politiet har blitt utropt som budsjettvinner. I høst?

I høst har det vært stille.

Mens forrige justis- og beredskapsminister Anders Anundsen kom unna med noen millioner i minus, ser det mørkere ut for etaten etter at Per-Willy Amundsen har lagt fram sitt forslag til politibudsjett. Da finansministeren i dag la fram et nytt statsbudsjett, vakte det sterke reaksjoner flere steder i politiet, og det med god grunn.

Driftsbudsjettet i politiet øker med 184 millioner kroner. Noen hundre millioner frigjøres i avsluttede satsinger. Det gir en god slump med penger. Men regjeringens nye satsinger spiser opp alt sammen, og enda en del til.

Sammenligner man tilgjengelige midler og regjeringens nye satsinger under politiets driftsutgifter, kommer man ut kraftig i minus. Hvis det blir virkeligheten, er mildt sagt dramatisk for politiet.

Torkjell Trædal, journalist og fungerende nettredaktør i Politiforum.
  • Det spøker for politidekningen i Norge. Fortsatt uttaler justisministeren at politiet skal nå to politifolk per tusen innbyggere i 2020, men finansieringa av nye stillinger er fjernet. «Dette innebærer bl.a. at ikke alle som blir ferdig utdannet fra Politihøgskolen kan forvente å få jobb i politiet i 2018.», står det i budsjettdokumentet. Dette er virkelig et taktskifte fra Høyre-Frp-regjeringen, og tok distriktene på senga.
  • Det spøker for gjennomføringa av Nærpolitireformen. Politidistriktene hadde de en forventning om flere ansatte til å bemanne de mange oppgavene. I disse dager legges kabalen for bemanning av tjenestestedene. Får ikke distriktene penger til nyansettelsene, må ambisjonene justeres.
  • Det spøker for finansieringen i distriktene. Rett nok foreslås det å gi distriktene 100 millioner ekstra i frie driftsmidler i 2018, men disse 100 millionene fikk politiet halvveis i år også. Det ligger med andre ord til status quo. Og Politiforum vet at flere distrikter har sagt ifra om at de ligger an til flere titalls millioner i minus.

«Vi satser på politiet», sa finansminister Siv Jensen i dag. Sannheten er at hun satser på deler av politiet. Regjeringen har satset alt på beredskap, og langt på vei lyktes. Noen vil nok juble for det.

Men i tidligere års lovnader om økt beredskap lå det kanskje et varsku. Det som gjorde at høsten ble så stille. Å planlegge beredskapssentre og helikopterkjøp, er naturlig nok billigere enn å bygge og kjøpe dem. Nå treffer kostnaden politiet. Over 760 millioner kroner forsvinner bare til disse to formålene neste år. Et sted må man finne pengene.

Alt tyder foreløpig på at det vil ramme budsjettene rundt omkring i landet. Et elendig budsjett kan gi pengekrise i politidistriktene. Politi-Norge er avhengig av at Stortinget rydder opp.

Powered by Labrador CMS