Foto: Politiforum

Løser du denne gåten, kan du få jobb i PST

Politiets sikkerhetstjeneste har tatt i bruk en kode, for å finne rett person til jobben.

Publisert

- Det er en digital rebus med ulike nivåer. Den er ganske vanskelig å løse for de aller fleste, du må ha kunnskapen som trengs, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). 

- Jeg som er medieviter og humanist hadde ikke klart det, legger han til. 

For å finne rett person til jobben har PST startet stillingsutlysningen til jobben som teknisk etterforsker innen digitale spor, med en kode. 

Den er som følger: 

«En oktobermorgen fikk vi pulsen til å øke 
var det en hackeR som hadde lykkes med forsøkeT 
men en HAI I en TWeeT 
er ikke særlig 1337. 
løser du gåtEn bør dU vurdere å søke»

Twitret hai

At en hai i en tweet er en del av koden er ikke tilfeldig. Bernsen innrømmer at de har brukt hendelsen fra oktober i fjor i kode-teksten, da folk trodde at sikkerhetstjenesten var blitt hacket.

Grunnen var at PSTs twitterkonto plutselig hadde lagt ut et bilde av en tegnet hai, med et stort glis. 

- Det var en tabbe fra min side. Jeg var logget inn på PSTs twitterkonto på iPaden. Denne iPaden brukte sønnen min på 7 år til å spille et hai-spill, og så kom han borti dele-knappen, og klarte å dele bidet på PSTs twitterkonto, sier Bernsen. 

- Så den dagen ble jeg vekket av telefoner fra kolleger i PST og fra journalister i NTB og TV 2. Vi har jo 97 000 følgere, så den haien ble spredt med lyses hastighet, sier han, og legger til at det ikke var sensitive opplysninger på denne iPaden. 

- Så nå lever haien videre i stillingsannonsen vår, i form av denne koden, fortsetter Bernsen. 

Personlig egnethet

Personen som får stillingen som er utlyst blir en del av teknologiavdelingen i PST, og skal arbeide med datatekniske undersøkelser som kan bidra til å forhindre terror og spionasje. 

- En ting er at den vi ser etter skal ha utdannelsen, men vi ser også etter andre egenskaper. Vi har hatt flere søkere som har klart koden, og vi har også blitt kontaktet av folk som ikke vil søke, men som synes det er morsomt å si fra at de har klart det, sier Bernsen. 

Han synes det er interessant at disse personene har valgt å si fra til dem om dette, istedenfor å skryte av det på sosiale medier. 

- Vi er opptatt av personlig egnethet også, og det at de ikke skryter av dette i sosiale medier er et godt tegn sånn sett, legger han til. 

Med erfaringene de har gjort til nå, ser ikke Bernsen bort fra at de vil bruke koder i flere utlysningstekster i fremtiden. 

- Vi har hatt koder i stillingsannonser noen ganger tidligere, men meg bekjent er dette den mest avanserte oppgaven vi har laget. Det er litt morsomt at det er en rebus med flere nivåer, og at dette med haien ikke bare er noe vi skyver under teppet, sier Bernsen. 

Powered by Labrador CMS