STUDIESTED: Justisminister Jøran Kallmyr uttalte under et besøk i Stavern, at det blir helt feil å legge ned Politihøgskolen i Stavern før man vet hvor en ny politihøgskole skal ligge.
STUDIESTED: Justisminister Jøran Kallmyr uttalte under et besøk i Stavern, at det blir helt feil å legge ned Politihøgskolen i Stavern før man vet hvor en ny politihøgskole skal ligge.

PHS i Stavern fredet for nedleggelse - Men uklart hvor lenge

Justisministeren varsler at Politihøgskolen i Stavern er reddet. Men departementet vil ikke si om den er fredet for lengre tid.

Publisert

Midt i valgkampen tok justisminister Jøran Kallmyr (Frp) turen til Politihøgskolen i Stavern, tirsdag ettermiddag. Der kom han med en nyhet som ble svært godt mottatt. 

- Det blir helt feil å legge ned Stavern i en tid hvor vi ennå ikke har bestemt oss for hvor vi vil med Politihøgskolen og hvor den skal ligge. For det kan godt hende at skolen – det vil si den store Politihøgskolen – skal ligge i Stavern. Men det er overhodet ikke avgjort, altså, sa Kallmyr foran et auditorium fullpakket med politistudenter, skriver Østlandsposten

Ordførerkandidatene Per Manvik (Frp) og Erik Bringedal (H) uttrykte stor glede over at Politihøgskolen i Stavern var reddet. 

– Å beholde Politihøgskolen er noe vi har hatt tverrpolitisk enighet om i Larvik, og det er blitt utøvd et ganske stort press innover mot dem som tar beslutningene. Og så skal jeg ikke
legge skjul på at vi i Frp har kunnet presse på litt ekstra, i og med at justisministeren kommer fra vårt eget parti, uttalte Per Manvik. 

Justisminister Jøran Kallmyr. Bildet er tatt under en debatt under Arendalsuka i august.
Justisminister Jøran Kallmyr. Bildet er tatt under en debatt under Arendalsuka i august.

Ordfører i Larvik Rune Høiseth (Ap), uttaler derimot til Politiforum at han ikke er trygg på at uttalelsen fra justisministeren betyr at Politihøgskolen i Stavern er helt fredet framover. 

- Jeg er veldig glad for at det blir ro en liten stund. Men jeg er ikke trygg på at det ikke kommer til å skje noe framover. For vi vet ikke hvor mange campuser Politihøgskolen skal ha i framtiden, sier Høiseth. 

- Vi får bare følge med og se hva som skjer framover, men jeg er veldig glad for at det ble sånn nå, og at justisministeren ikke kommer med noe nytt stort nedtrekk i antall studenter. Vi står overfor et valg, så jeg tror ikke det vil komme noe nedtrekk før valget, og heller ikke i det nærmeste statsbudsjettet. Det vil overaske meg stort, sier han, til Politiforum. 

Ikke svar fra Justisdepartementet

Den siste tiden har det vært knyttet mye usikkerhet til fremtiden til Politihøgskolen i Stavern. I april vedtok styret ved Politihøgskolen (PHS) at bachelorutdanningen i Stavern skal legges ned, hvis de får beskjed om at studentantallet skal reduseres til 450 studenter eller færre

Politiforum har sendt spørsmål til Justisdepartementet, for å få klarhet i hva justisministeren mente med uttalelsen om Politihøgskolen i Stavern. 

Torsdag stilte vi derfor disse spørsmålene til Justisdepartementet: 

  • Betyr sitatene fra justisministeren at Stavern ikke blir lagt ned i nærmeste framtid, eller betyr det også at Stavern er fredet i lang tid fremover i tid? 
  • Stemmer det at Politihøgskolen i Stavern er helt fredet fra å kunne bli lagt ned? 

Justisdepartementet har ikke besvart spørsmålene. 

- Spørsmål i forbindelse med statsbudsjettet 2020 vil kunne bli besvart etter at det er lagt frem for Stortinget (7. oktober), skriver kommunikasjonsenheten i Justisdepartementet i en e-post til Politiforum. 

Lene Westgaard-Halle i Høyre sier Stavern er med i konkurransen om omlokalisering av Politihøgskolen.
Lene Westgaard-Halle i Høyre sier Stavern er med i konkurransen om omlokalisering av Politihøgskolen.

Lene Westgaard-Halle, stortingsrepresentant for Høyre, var også til stede da justisministeren besøkte Stavern, tirsdag. 

Hun forklarer at regjeringen har vedtatt at Politihøgskolen fortsatt skal ha bachelorutdanning i Stavern. 

- Ja, det er vedtatt at Stavern fortsetter sin bachelorutdanning, sier hun. 

- Hvor lenge er bachelorutdanningen i Stavern sikret? Tenker dere ett år fram i tid, eller lengre? 

- Hvor lang tid vet jeg ikke, men regjeringen har landet på dette i lys av at man ikke har bestemt hvor den nye Politihøgskolen skal ligge. Stavern er absolutt med i konkurransen om omlokalisering av den nye Politihøgskolen, sier Westgaard-Halle, til Politiforum. 

Usikker på nedtrekk

Rune Christian Johnsen, lokallagsleder for Politiets Fellesforbund ved Politihøgskolen, er heller ikke helt sikker på om uttalelsene fra justisministeren betyr at PHS i Stavern er fredet i nærmeste framtid, eller om den er fredet i lang tid framover. 

- Det er ikke mulig å forstå helt 100 prosent hva han mener, ut fra det sitatet. Det hadde vært fint å få avklart det. Det er sånne ting som sår usikkerhet i store deler av vår organisasjon, sier Johnsen. 

Men han understreker at han er veldig glad for at PHS i Stavern uansett er fredet i en periode. 

- Det er veldig fint at vi beholder bacheloravdelingen i Stavern. De ansatte gjør en kjempejobb, men bekymringen er at vi ikke helt vet om det kommer et nedtrekk i antall studenter, og hvor det eventuelt skal tas, sier han. 

Johnsen legger til at det tidligere har blitt gitt signaler om at det sannsynligvis vil komme et nytt kutt i antallet studenter ved Politihøgskolen. 

- Når vi får beskjed om at bachelorutdanningen i Stavern blir beholdt er det veldig gledelig. Men hvis det blir et kutt i antallet studenter må det tas fra et sted, og da er spørsmålet hvor det skal tas? Når justisministeren sier at Stavern ikke blir lagt ned, regner jeg med at det betyr at hvis det blir et kutt i studentantallet blir dette kuttet ikke tatt i Stavern. Skal det da måtte tas i Oslo eller i Bodø, eller skal det fordeles jevnt over de tre studiestedene?, sier han. 

Rektor Nina Skarpenes.
Rektor Nina Skarpenes.

Johnsen er derfor spent på fremleggelsen av statsbudsjettet i oktober, for å få svar på om antallet studenter ved Politihøgskolen skal kuttes, eller ikke. 

- Planlegger for tre steder

Nina Skarpenes, rektor ved Politihøgskolen, skriver i en e-post til Politiforum at det foreligger en politisk beslutning om at bachelorstudiet i Stavern skal opprettholdes, og at de ikke har noen grunn til å tro at denne beslutningen vil endres på nå. 

Politihøgskolen i Stavern, under uteksaminering av PHS-studenter.
Politihøgskolen i Stavern, under uteksaminering av PHS-studenter.

- Jeg forholder meg til denne beslutningen, og vi planlegger nå for bachelorutdanning på tre steder, skriver Skarpenes. 

- Vi oppfatter budskapet fra justisministeren som det det er – en beslutning om at vi også nå, og frem til det skulle komme beslutninger om noe annet, skal utdannes politifolk i Stavern. Politihøgskolen er en underliggende etat som forholder seg til de enhver tid gjeldende politiske beslutningene. Utover dette henviser vi til departementet, skriver hun. 

- Stavern er viktig

Ifølge Østlandsposten har Larvik kommune hentet inn staværing og tidligere justisminister Anders Anundsen som konsulent, først og fremst for å bidra i arbeidet med å beholde Politihøgskolen i Stavern.  

Jørgen Johansen, næringslivskontakt i Larvik, er svært fornøyd med nyheten fra justisminister Kallmyr. 

- Vi tar dette som et bevis på at det er stor politisk bevissthet om å beholde Politihøgskolen i Stavern, over tid. Det er sånn vi oppfatter det. Vi håper at det blir gjenspeilet i den kommende stortingsmeldingen, som lages om fremtidens politi. Politihøgskolen i Stavern er et viktig bidrag til en god og fleksibel politiutdanning, sammen med de andre studiestedene, sier Johansen. 

Powered by Labrador CMS