Her trener politiet på skarpe oppdrag på T-banen

Mens passasjerene på T-banen sover, trener Oslo-politiets IP3-mannskaper på dødelig vold i T-banevognene. Se video og bildeserie.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld klokka 22.00

I kjelleren under Sentrum politistasjon rygger politibilene på plass. 21 politimenn og 3 politikvinner fra de ulike politistasjonene i Oslo samles for trening.

Hver onsdag natt, året rundt, trener IP3-mannskapene i hovedstaden på ulike scenarioer. De skal trene på pågående livstruende vold (PLIVO), slik alle operative mannskaper i Oslo har gjort i år. Men for å være best mulig rustet til en eventuell trussel, har IP3-mannskapene ekstra PLIVO-trening på T-banen i Oslo sentrum i natt.

Tidligere har de trent på buss og trikk, men dette er første gang IP3-politiet øver på T-banen. Én T-bane kan ta opptil 1000 mennesker på en gang. Et angrep kan få store konsekvenser.

– En melding til de ferske. Ikke gå for fort fram. Vær nøyaktige og ta det rolig. Kvalitet fremfor hurtighet, maner UEH-leder i Oslo, Tom Henriksen.

Det deles ut baguetter, Farris, våpen og øvelsesammunisjon. Rekken av 15 politibiler ruller rolig ut av kjelleren og Oslo sentrum blinker i blått.

Klokka 23.00

Garasjeporten til T-bane-garasjen på Ryen øst i Oslo går opp. Lysene fra en Porsche MX3000 treffer gruppen med politifolk. På lystavla øverst på T-banevogna der det vanligvis står linjenummer og endestasjon, står det i natt «POLITI».

UEH-sjef Henriksen sier han er takknemlig for at T-banen velvillig stiller med hele vognsett og mannskaper gjennom fire netter denne høsten. Geir Røer i T-banen er glad for å hjelpe.

– Vi bidrar med det vi kan og er utelukkende positive. Det kan være 1000 reisende på ett togsett. Vi er livredde for å havne i en situasjon der hverken vi eller politiet er forberedt, forteller Røer.

Mannskapene øver på å ta seg inn i vognene. De prøver ut ulike måter å bevege seg på. Skal de være to eller tre? Skal de bruke skjold eller ikke?

Klokka 01.40

Bilene er samlet utenfor en av nedgangene til Jernbanetorget T-banestasjon. Mannskapene spiser og drikker litt. Publikums siste bane har gått for natten. Nå står politiets vognsett på perrongen.

– Første scenario starter om fem minutter, sier noen på sambandet.

Rundt 20 markører fra Politihøgskolen gjør seg klare i T-banevognene. De spiller skadde passasjerer. To personer skyter mot politiet når de rykker inn på Oslos mest trafikkerte T-banestasjon.

Klokka 02.30

Ned trappene til perrongen og inn i vognene i rundt tre timer. Politistudentene skriker og gjemmer seg under setene. IP3-mannskapene søker gjennom vognene.

– Bevæpna politi, kom fram!

Gjerningsmenn blir kontrollert. Skadde evakueres. Scenarioet avblåses, og politiet trekker tilbake opp til bakkenivå for evaluering. Og så er det ned under bakken igjen. Om og om igjen, i flere runder.

– Mannskapene må drilles. Vi bruker kun kjent taktikk og utstyr som er tilgjengelig i patruljebilene, slår Henriksen fast.

Mellom klokken 04.30 og 05.00 er mannskapene tilbake i kjelleren på Sentrum politistasjon. Nattens økt er over. Om under én time går den første av hovedstadens borgere ombord i et vognsett.

Et nytt reisedøgn under bakken er i gang.

Powered by Labrador CMS