Tillitsbygging som utfordring

Nordisk politiforbund vil prioritere lederskap i årene som kommer. Mange norske politiledere deltok på seminaret i Stockholm.

Publisert Sist oppdatert

Nordisk politiforbund inviterte til seminaret. Blant deltakere var ledere og tillitsvalgte fra politiet i Sverige, Norge, Danmark, Finland og Island.

Den norske delegasjonen besto av både politimestere, politistasjonssjefer og representanter fra Politiets Fellesforbund (PF).

Under åpningstalen sa styreleder Lena Nitz fra Sverige at politilederskap vil bli prioritert i årene som kommer.

20 års erfaring

Seminaret ble gjennomført over to dager, med diskusjoner og innlegg fra inviterte gjester - deriblant Liv Finstad, professor i kriminologi ved Universitetet i Oslo.

Hun har over 20 års erfaring med politiforskning, og har blant annet gjort undersøkelser både på vegne av den norske regjeringen og PF.

Sist gang var i forbindelse med rapporten om bevæpning av det norske politiet.

- Vanskelig jobb

Ifølge Finstad er den største utfordringen for ledere i politiet i de nordiske landene, å bygge tillit, først inn i organisasjonen, men også eksternt, til samfunnet for øvrig.

- Så langt har kjernen av politikulturen vært å fange skurker, men nå tror jeg det vil handle om å fange tillit. Det er en vanskelig jobb, med en befolkning som er godt utdannet og stiller krav, og i et komplekst samfunn. Da er det ekstremt viktig at folk føler at de er på samme lag som politiet, sier Finstad til Politstidningen.

Samarbeid er viktig

Den svenske rikspolitisjefen Bengt Svenson nevnte samarbeid som en suksessfaktor. Både mellom de nordiske landene og mellom arbeidsgivere og fagforeninger.

- Det er mye som er bra, men det kan forstås bedre. For eksempel har vi ikke brukt den lederkompetansen som er tilgjengelig i fagforeningen nok. Det skal vi gjøre mer av, sier Svenson.

Powered by Labrador CMS