Unn Alma Skatvold, leder av Politiets Fellesforbund.
Unn Alma Skatvold, leder av Politiets Fellesforbund.

Imot å la vektere holde tilbake snikere

- Vi mener det er et viktig rettsprinsipp som nå er i spill og er redd dette kan føre til mer privatisert maktbruk på sikt. Det er ingen tjent med, sier Unn Alma Skatvold.

Publisert Sist oppdatert

Samferdselsdepartementet har lagt ut et forslag på høring, hvor det legges opp til at innleide vektere skal kunne holde tilbake snikere i kollektivtransporten. Politiets Fellesforbund er ikke begeistret for forslaget, og er prinsipielt imot at det skal gis mulighet til å delegere bort praktiseringen av å holde tilbake reisende som ikke har betalt.

Slik regelverket er i dag, er det bare kollektivselskapene selv om fysisk kan holde igjen reisende, som ikke har billett. Innleide vektere som brukes til billettkontroll kan ikke holde folk igjen.

Høringsforslaget fra Samferdselsdepartementet går ut på at innleide vektere også vil kunne stoppe folk fysisk.

- En lovendring som her er foreslått, vil kunne føre til at ansvarsforholdet kan pulveriseres vekk fra det ansvarlige selskapet til en tredjepart. Det er vi prinsipielt imot. Avveiningen er om kollektivselskapenes ønske om å spare relativt små ressurser skal kunne føre til en liberalisering av lovverket av å holde igjen folk med makt, sier Unn Alma Skatvold, leder i Politiets Fellesforbund, til PFs egen nettside.

Hun påpeker at det i dag kun er politiet som har lov til å bruke makt i fredstid i Norge, og at hver politibetjent har minimum tre års utdannelse og grundig opplæring i både teori og praksis, for å kunne utøve dette.

- Transportselskapene har et grunnleggende ønske om å spare kostnader ved å bruke kun innleide vektere de selv ikke har arbeidsgiveransvaret for. Dette er vektere de ikke trener selv, ikke har personalansvar for eller har noe forhold til, bortsett fra å leie dem inn til bestemte oppgaver. Vi har full forståelse for at kollektivselskapene må driftes mest mulig kostnadseffektivt for å holde prisene for de reisende nede, men Politiets Fellesforbund mener at det er et viktig rettsprinsipp som nå er i spill og er redd dette kan føre til mer privatisert maktbruk på sikt. Det er ingen tjent med, sier Skatvold.

Til TV2 sier Kollektivforeningen at de er fornøyde med det nye lovforslaget.

– Ryktene går om at man bare kan stikke fra boten. Det gjør at selskapene mister penger, sier Olov Grøtting, daglig leder i Kollektivtrafikkforeningen.

Både SV og Rødt har bestemt seg for å gå imot forslaget.

Powered by Labrador CMS