– I denne alvorlige situasjonen med økende smitte må hele samfunnet, også politiet, delta

Politidirektør Benedicte Bjørnland mener politiet allerede har effektive hjemler for å slå ned på ordensforstyrrelser i et smittevernperspektiv, og ønsker i utgangspunktet ikke nye inngripende hjemler.

Publisert

I forbindelse med at antallet koronasmittede har økt den siste tiden, har politidirektør Benedicte Bjørnland uttalt til VG at de vil slå tydeligere ned på ordensforstyrrelser. Den siste uken har det vært meldt om festbråk flere steder i landet. Også natt til søndag meldte flere politidistrikt om mye festbråk, skriver NTB.

Bjørnland poengterer at det å slå ned på ordensforstyrrelser også er med på å sørge for bedre smittevern. I en pressemelding utdyper hun at det i utgangspunktet ikke er behov for noen nye hjemler for dette.

– I denne alvorlige situasjonen med økende smitte må hele samfunnet, også politiet, delta for å redusere smittespredning. Politiet har i et forebyggende perspektiv effektive hjemler for å opprettholde ro og orden både i politiloven, lokale politivedtekter og i alkoholloven. Når vi håndhever disse – for eksempel ved å løse opp fester nattestid med mange mennesker tett samlet, utstrakt alkoholkonsum og høyt støynivå, kan vi samtidig bidra til redusere smittefare, sier Bjørnland.

– Som utgangspunkt ønsker vi oss derfor ikke nye, inngripende hjemler, sier hun.

Dersom det skulle bli aktuelt å gi politiet nye fullmakter, mener hun det må gjøres grundige vurderinger av nødvendighet, forholdsmessighet og av om reglene vil kunne la seg håndheve.

– Kontroll på smitten er også viktig for politiet som etat. Et alvorlig utbrudd kan ramme våre ansatte og i verste fall gå ut over politiets innsatsevne. Derfor har vi vært tydelige i vårt budskap til offentligheten den siste tiden, for å advare om konsekvensene ved at Covid-19 igjen får en ukontrollert oppblomstring. Som alltid skal politiets tilnærming være forebyggende. Vi kommer ofte langt med en vennlig henstilling, sier Bjørnland.