RADARPAR: Hundeførerspesialist Johan Sund Eliassen og malinoisen Eos (10,5) har vært et team i mange år. Selv om Eos egentlig er over pensjonsalder, er paret klare for to nye år.
RADARPAR: Hundeførerspesialist Johan Sund Eliassen og malinoisen Eos (10,5) har vært et team i mange år. Selv om Eos egentlig er over pensjonsalder, er paret klare for to nye år.

Eos (10,5) har funnet ranere, vunnet NM for politihunder og blitt helt i barnebok - Nå utsetter han pensjonisttilværelsen

En av Norges eldste politihunder er klar for to nye år.

Publisert

Vanligvis pensjoneres politihunder når de er 10 år, men for patruljehunden Eos er karrieren ikke over. Nylig ble han regodkjent for to nye år, selv om han er over 10,5 år gammel. 

I tillegg er han også godkjent som lavinehund fram til 2020.

Mange barn kjenner ham også som «politihunden Peter», som det er skrevet to barnebøker om. Det er nemlig Eos som er inspirasjonen til politihunden i bøkene.

Sammen med hundeførerspesialist Johan Sund Eliassen har den 10,5 år gamle malinoisen fått pris for beste patruljehund under Nordisk mesterskap for politihunder i 2014, og beste hund i angrepsøvelser for patruljehunder i 2015. Radarparet fikk også andreplass i Nordisk mesterskap for politihunder i 2016. 

- Eos er dyktig, men det beste er at han har en sjarmerende personlighet, sier Johan Sund Eliassen. 

GODE SAMMEN: Eos og Johan Sund Eliassen vant prisen for beste patruljehund under Nordisk mesterskap for politihunder i 2014.
GODE SAMMEN: Eos og Johan Sund Eliassen vant prisen for beste patruljehund under Nordisk mesterskap for politihunder i 2014.

I god form

Eliassen forteller at Eos har vært gjennom mye de siste årene, men han er likevel ikke overrasket over at han fortsatt er i god form som politihund. 

- Han har hatt to mageomdreininger. Det i seg selv er ganske kritisk. I tillegg har han hatt tarmslyng, og for under et halvt år siden ble han operert for kreft i høyre bakfot. Men helsen hans i dag er veldig god, selv om han har hatt mange operasjoner. Han er en del av familien og jeg følger godt med på ham, sier Eliassen. 

- Det er viktig at vi som er hundeførere og andre som har hund følger godt med på hunden og tar kontakt med veterinær når man er i tvil på om noe er galt. Det er jeg glad for at jeg har gjort, sier han. 

For å få fornyet godkjenning må hunden ha veterinærattest på at den er i god form, i tillegg til å bestå politiets regodkjenning. Eliassen og kollegaene er glade for at Eos er i sitt livs form og klar for nye oppdrag. 

LES OGSÅ: Politihunden Peter bjeffer barna i søvn

PÅ SVALBARD: Johan Sund Eliassen og Eos på oppdrag hos sysselmannen på Svalbard i mars i år.
PÅ SVALBARD: Johan Sund Eliassen og Eos på oppdrag hos sysselmannen på Svalbard i mars i år.

Inspirasjon til barnebok

Eliassen og Eos har vært et team siden Eos ble godkjent politihund i 2011. 

- Han er en hund du blir glad av. Hans intensjon her i livet er å jobbe for meg. Eos har funnet ranere som har truet med våpen, og som har stjålet klokker for millioner. Han har funnet døde mennesker, men også berget mennesker som han har funnet ute i skogen, forteller Eliassen. 

Innbruddstyver har han også funnet. For noen år siden snuste han seg frem til en innbrudstyv som hadde gjemt seg i en gammel kiste på Karmsund folkemuseum i Haugesund.

Etter dette ble Eliassens kollega Herman Emil Eileraas inspirert til å lage barnebok. Det resulterte i to bøker om Politihunden Peter, som er skrevet av Eileraas og politiadvokat Sveinung A. Andersen: «Barnehagemysteriet» og «Museumstyven». 

- Vi så hvor godt verktøy Eos har vært for politiet og viktigheten av det. Så da ville vi hedre hunden med å lage en egen bok om den, sier Eileraas, og legger til at Eos er avbildet i den første boken. 

Eliassen og Eos har også deltatt på ulike arrangementer, som Politiets dag. Da hender det at de viser frem et lite triks til barna. 

- Da forteller jeg barna at Eos kan regne. Så jeg har regnestykker hvor Eos bjeffer antallet som er svaret, sier Eliassen, og innrømmer at det riktignok ligger en hemmelighet bak, uten å ville røpe denne. 

- Men jeg tror nok han synes det er gøy, sier han. 

LES OGSÅ: 130 søkere til seks stillinger: - Vi ser etter dem som vil dette av hele hjertet

Powered by Labrador CMS