DATAKRIM: Slik så det ut da Kripos arrangerte uoffisielt politimesterskap i e-sport.
DATAKRIM: Slik så det ut da Kripos arrangerte uoffisielt politimesterskap i e-sport.

«Hei, dette er e-sport-politiet»

For første gang i norsk historie konkurrerte politiet omå vinne mesterskap i den virtuelle verden.

Publisert

Den 10. februar skapte Kripos historie. Da gikk det første mesterskapet i elektronisk sport, også kalt e-sport, for politi av stabelen. På Løren i Oslo hadde 45 deltagere fra Kripos, PIT, PU, PST, Oslo og Øst politidistrikt møtt opp for å konkurrere i skytespillet Counter-Strike.

De ni lagene som deltagerne ble delt inn i, fikk nær to minutter på seg til enten å desarmere eller få en bombe til å gå av. Spillet varte til det første laget hadde vunnet 16 runder. Det var ingenting å utsette på stemningen da Politiforum tok turen til «House of Nerds».

– Jeg synes det er veldig bra at vi har fått innvilget fri fra våre respektive sjefer for å være her i dag. Dagen i dag har et viktig aspekt ved seg og det er sosialisering. Det er gøy å spille og få møte andre som har samme interesse og som jobber innenfor samme fagfelt, sier initiativtager Odin Heitmann.

UOFFISIELLE: – Vi håper å kunne gjøre dette til om et ordinært politimesterskap på lik linje med fotball, håndball og innebandy, sier initiativtager Odin Heitmann. Her med Dennis Oxaas, som er leder for Kripos’ Idrettslag.
UOFFISIELLE: – Vi håper å kunne gjøre dette til om et ordinært politimesterskap på lik linje med fotball, håndball og innebandy, sier initiativtager Odin Heitmann. Her med Dennis Oxaas, som er leder for Kripos’ Idrettslag.

Han jobber som etterforsker på seksjon for datakriminalitet hos Kripos. Heitmann tok initiativ til mesterskapet, fordi han ønsker å inkludere alle. Også de som ikke kan eller vil spille fotball eller bedrive andre idretter.

For at e-sport formelt skal bli akseptert som et mesterskap også i politiet, må først Norges Idrettsforbund anerkjenne e-sport som en idrett. Derfor bærer også arrangementet navnet Kripos-mesterskap og ikke politimesterskap.

– Vi håper å kunne gjøre dette til om et ordinært politimesterskap på lik linje med fotball, håndball og innebandy. Norsk politi har krav til fysikk, både ved opptak på Politihøgskolen og for de som er en del av operativ tjeneste. Hos Kripos er det også mange teknologer, og mesterskapet i e-sport er med på å ivareta også deres behov for sosialisering og fagutvikling, fortsetter Heitmann.

Fikk ideen på julebord

Heitmann fikk ideen da han var på julebord med sine tidligere kollegaer i Øst Politidistrikt i fjor.

– Det var et utradisjonelt julebord hvor vi spiste pizza og spilte hele kvelden. Det syntes jeg var kjempegøy og da fikk jeg lyst til å arrangere for hele politiet. Så snakket jeg med Dennis og han var helt tent på mesterskapet, fortsetter Heitmann.

Han snakker da om Dennis Oxaas, som leder Kripos’ Idrettslag.

– Det som skal kjennetegne Kripos som organisasjon er tett på, i forkant og med lagånd. Ved dette mesterskapet så er vi tett på der ungdommen og resten av befolkningen er. Vi er frempå ved å være med på den digitale utviklingen. Også er det lagånd ved at vi er på tvers av grenser i Kripos og norsk politi, sier han.

VINNERSKALLER: Laget Ahre Ketils Disipler gikk til topps i mesterskapet.
VINNERSKALLER: Laget Ahre Ketils Disipler gikk til topps i mesterskapet.

Oxaas, som er spesialetterforsker for seksjon for operativ kriminalanalyse, har utelukkende fått positive tilbakemeldinger på arrangementet.

– Det handler om å gå utenfor boksen, og tenke på hvor norsk politi er på vei. Og på hvor vi kan treffe ikke nødvendigvis bare de kriminelle, men også befolkningen, samt å være synlig, fortsetter han.

Oxaas viser til at da Kripos’ nettpatrulje ble rullet ut på sosiale medier for noen år siden, var det flere som var skeptiske.

– Da tenkte folk at nå skal politiet inn i PC-en min og på Facebook. Men det har blitt en ubetinget suksess, hvor folk får svar umiddelbart på de spørsmålene de har. Dette er en glimrende måte å jobbe forebyggende på. Det er litt det samme man gjør med dette mesterskapet; man ufarliggjør politirollen, ved å være synlig der hvor ungdommen er, avslutter han.

Til neste år håper duoen at mesterskapet går over to dager med bankett på kvelden.

– Bra opplegg

Det var laget «Ahre Ketils Disipler» som stakk av med seieren.

– Det var veldig moro å være med og et veldig bra opplegg. All ære til de som har satt i gang dette. Det var også gøy å bli kjent med nye kolleger fra de forskjellige politidistriktene. Dette var teambuilding. Også var det ekstra morsomt siden vi vant, sier en av deltagerne på vinnerlaget.

Laget bestod av medlemmer fra Kripos, PIT, og Oslo politidistrikt.

– Det ga absolutt mersmak, og jeg fikk inntrykk av at det gjorde det for de fleste. Så hvis det arrangeres til neste år og tjenesten tillater det, så kommer jeg til å delta igjen, avslutter han.

PST med laget «Taco crew» havnet på sisteplass. De ønsker ikke å bli navngitt, men varsler allerede nå revansj til neste år.

– Vi skal øve og ta ut treningstimene på jobb. Sport er sport. Så de kan ikke si noe på det, sier en av deltagerne.

Topp tre ble premiert med pokaler, brus og Ostepop påkostet av Kripos’ Idrettslag, mens «House of Nerds» sponset vinnerlaget med en middag for 15 på Bar Vulkan.