Beslaglagte sykler på grenseovergangen Nuijamaa, mellom Finland og Russland, den 15. november 2023.

Finland stenger flere grenseoverganger til Russland

Finland stenger flere grenseoverganger til Russland for å begrense antall asylsøkere som tar seg til landet, opplyser statsminister Petteri Orpo torsdag.

Publisert Sist oppdatert

Det er fire grenseoverganger som stenges, ifølge innenriksministeren i landet.  Finland har ni grenseoverganger på den 1340 kilometer lange grensen.

Svært mange asylsøkere har krysset den russiske grensen til Finland den siste tiden. Disse asylsøkerne skal nå sluses gjennom to nordlige grenseoverganger.

– Jeg forstår at dette kommer til å gjøre livet vanskeligere for folk som krysser grensen på lovlig vis, sier Orpo.

Stenges natt til lørdag

Det er grenseovergangene Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra og Niirala som stenges. De stenges natt til lørdag.

Finske myndigheter har hevdet at russiske grensemyndigheter har begynt å slippe folk over til den finske grensen som ikke har nødvendige dokumenter.

– Det er helt tydelig at disse menneskene har fått hjelp til å ta seg til grensen. Russiske grensevakter har også eskortert og transportert folk til grensen, sa Orpo tirsdag.

91 personer

I en pressemelding fra den finske grensevakten sist helg, først referert av Barents Observer, kom det fram at 91 personer hadde ankommet grenseovergangene i det sørøstlige Finland siden august, uten gyldige reisedokumenter.

En anonym grensevakt sier til NRK at det kommer vesentlig flere asylsøkere enn vanlig, og at det i motsetning til det de er vant til, er snakk om asylsøkere fra land i Afrika og Midtøsten.

– Vanligvis er tallene på denne ruta på den østlige landegrensen mellom Finland og Russland veldig, veldig lave for asylsøkerer. Vi snakker om noen få individer av og til, sier grensevakten.

Ifølge Barents Observer mistenker finske myndigheter at dette er en bevisst handling fra russiske sikkerhetstjenester for å forsøke å skape en migrantkrise.

Statsminister Orpo antydet at den store mengden asylsøkere er gjengjeldelse for at Finland knytter tettere bånd med USA.

Krisen i 2015

At mange av asylsøkerne har ankommet finskegrensa på sykkel, gir assosiasjoner til situasjonen på grensestasjonen på Storskog høsten 2015.

Flere tusen asylsøkere krysset da grensa fra Russland til Norge, mange av dem også på sykkel.

Dette førte til mye overtidsjobbing for politifolk og grensekontrollører på Storskog. 

– Vakter har vart i 14 eller 16 timer, fortalte en av de ansatte til Politiforum i 2015.

Senere ble Politidirektoratet (POD) kritisert for at de for sent innså at det kom til å oppstå en krise på Storskog.

I evalueringen, som Politidirektoratet selv har initiert, tar de sterk selvkritikk for at de brukte en hel måned på å besvare politimester Ellen Katrine Hættas ønske om flere ressurser.

Powered by Labrador CMS