Fra regjeringens pressekonferanse i forbindelse med Waras avgang.

Wara går av: – De siste ukene har vært tøffe for meg og min lille familie

Justisminister Tor Mikkel Wara får innvilget avskjed i nåde i statsråd i morgen.

Det opplyste statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– I dag tok Tor Mikkel Wara kontakt med meg og ba meg om å få gå av som statsråd. Dette er en krevende sak, som jeg gjerne skulle vært foruten, men jeg har stor forståelse for de vurderingene som Tor Mikkel  har gjort, sa Solberg.

Wara, fortsatte statsministeren, har vært en dyktig og lojal statsråd som kan sakene og fagfeltet godt.

– Jeg er oppriktig lei meg for den situasjonen vi har kommet opp i nå, fortsatte hun.

Wara får innvilget avskjed i nåde i statsråd i morgen.

Solberg: – Ingen sammenheng

Avgangen kom etter at PST varslet at Waras samboer er mistenkt for å stå bak samtlige av hendelsene rundt parets bolig i løpet av vinteren.

«Etter en helhetlig vurdering basert på foreløpige tekniske og taktiske bevis, har PST endret Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for», skriver PST.

Solberg sier Waras avgang ble avklart tidlig på dagen i dag, før den utvidete siktelsen.

– Det er ikke knyttet til utvidelse av siktelse i dag. Det var heller ikke noe vi kjente til før det ble kjent i media, sier Solberg.

Mistenkt for ytterligere sju hendelser

På spørsmål fra pressen om det ville vært mulig for Wara å komme tilbake som justisminister når samboeren hans blir etterforsket for kriminelle forhold, svarer Solberg at dette er et hypotetisk spørsmål, og at det er Waras egen vurdering og hans families egen vurdering som gjør at han går av.

– Da synes jeg ikke man skal spekulere i andre forhold knyttet til dette. Det har vært en permisjonsperiode hvor det var mulig å tenke igjennom og se hvordan forholdene var, og Tor Mikkel og familien benyttet seg av dette for å reflektere over dette, sier Solberg.

Wara fikk innvilget permisjon for to uker siden, da PST siktet hans samboer Laila Bertheussen for å ha tent på parets bil i den hensikt å rette mistanken mot andre.

Bertheussen er nå altså mistenkt for ytterligere sju trusselhendelser mot parets bolig.

«Mistankegrunnlaget for den opprinnelige siktelsen som gjelder brannen i familiens bil 10. mars, er ikke svekket», skriver PST.

«Sakene som omhandler hendelsene knyttet til Tor Mikkel Wara og hans familie, etterforskes fortsatt med betydelig innsats og har høyeste prioritet i PST. Rekken av hendelser, som startet med tilgrising av bolig og mulig forsøk på å tenne på en bil 6. desember i fjor, sees i sammenheng med hverandre», fortsetter de.

Wara: – Tøffe uker

Det var en preget Wara som møtte pressen torsdag.

– De siste ukene har vært tøffe for meg og min lille familie. Beslutningen er fullt og helt min egen. Beslutningen kommer fordi det er noen som trenger meg mer enn regjeringen, sa Wara.

– De har vært der for meg i tykt og tynt, nå skal jeg være der for dem. Dette valget var enkelt, fortsatte han.

– Jeg vil takke Erna og Siv for den tilliten jeg har fått. Og jeg vil takke for den respekt mine politiske motstandere, presse og andre har vist meg den siste tiden. Dette har for oss vært Norge på sitt beste.

Dale fortsetter midlertidig

PST opplyser at de vil fortsette å gjennomføre omfattende etterforskningsskritt i forbindelse med truslene mot Wara.

Det er foretatt en rekke beslag som nå skal undersøkes og analyseres.

«Det vil fortsatt ta tid før resultatet av alle undersøkelser og analyser foreligger. PST har god bistand fra blant annet Oslo politidistrikt og Kripos i dette arbeidet», skriver PST.

Jon Georg Dale, som de siste to ukene har fungert som justisminister, vil fortsette i stillingen inntil ny statsråd er på plass.

– Han gjør en utmerket jobb, sier Solberg.

Dale er denne regjeringens justisminister nummer fem på 14 måneder.

Powered by Labrador CMS