ANGIR FEIL POSISJON: Ellen Katrine Hætta, politimester i Finnmark, frykter at de ikke skal finne fram til folk som trenger hjelp fordi GPS-signaler forstyrres.

GPS-signaler forstyrres i Finnmark: - Vi frykter at liv kan gå tapt

Ellen Katrine Hætta, politimester i Finnmark, er redd de ikke vil nå fram i tide til personer som trenger hjelp, på grunn av forstyrrelser av GPS-signalene.

Publisert

Politi og redningstjeneste i Finnmark er bekymret etter flere perioder med forstyrrelser av GPS-signaler i området nær grensa mot Russland. Ifølge politiet kan det i verste fall føre til fare for folks liv og sikkerhet, skriver The Barents Observer

Grunnen er at de er avhengige av gode GPS-signaler for å blant annet finne personer som trenger hjelp i ekstremvær. 

Ellen Katrine Hætta, politimester i Finnmark, uttrykte stor bekymring over nye forstyrrelser i GPS-signalene, i en artikkel i The Barents Observer 10. januar. 

Tirsdag sier hun til Politiforum at GPS-signalene nå fungerer som normalt, men hun er likevel bekymret for at dette skal skje igjen, siden hendelsen forrige uke var den femte siden høsten 2017. 

- Vi har hatt flere perioder med utfall av GPS-signaler både i fjor og i 2017. Noe av utfordringen er at vi ikke vet når det skjer. Det er ikke forutsigbarhet, sier Hætta, til Politiforum. 

Angir feil posisjon

Hun legger til at politibiler og helikoptre bruker GPS for å navigere. 

- Vår bekymring er at helikopter, biler og alt av navigasjonsutstyr angir feil posisjon, fordi GPS-signalene forstyrres. Vi frykter at liv kan gå tapt fordi vi ikke når fram i tide, sier hun. 

Frank Gøran Nordheim, kommunikasjonsdirektør i Luftfartstilsynet, bekreftet overfor The Barents Observer forrige uke, at de sendte ut et NOTAM (Notice to Airmen), på grunn av GPS-forstyrrelser vest for Kirkenes. 

Han understreket likevel at de ikke var bekymret for flysikkerheten, siden alle fly kan bruke andre systemer når GPS ikke er tilgjengelig. 

Politiet i Finnmark har ingen andre systemer å bruke, dersom de ikke kan bruke GPS. 

- Da har vi bare kart og kompass. Det hjelper ikke når det er ekstremvær og vi skal finne folk som har trykket på GPS-sender for at vi skal kunne finne dem, sier Hætta til Politiforum. 

- Reddet på grunn av GPS

Hun forteller at de i fjor vinter hadde en hendelse hvor en person ble reddet nettopp på grunn av GPS. 

- Da var det en person som hadde en nødknapp man trykker på, som sender et GPS-signal slik at vi kan lokalisere den som trenger hjelp. Han hadde gått på ski, og vi stod ti meter unna og kunne ikke se ham på grunn av snødrevet. Han overlevde fordi vi klarte å lokalisere ham med GPS, sier Hætta. 

Politiet i Finmark har ikke selv opplevd at GPS-signalene har falt ut på bakkenivå, men mener likevel at dette er et stort problem for folks sikkerhet i nord. 

Benektet beskyldningene

Overfor TV 2 opplyser Etterretningstjenesten at GPS-utfallet i forrige uke ble registrert. 

- Vi kan bekrefte at det i tidsrommet 9.-10. januar 2019, ble registrert utfall av GPS-signaler i grenseområdet Norge-Russland. Våre registreringer blir rapportert til relevante norske myndigheter, sier kommunikasjonssjef Ann-Kristin Bjergene i Etterretningstjenesten til TV 2.

Hun opplyser ikke om GPS-utfallet fant sted i forbindelse med russisk øvingsvirksomhet eller testing av nye våpensystemer.

Tidligere har også Forsvarsdepartementet bekreftet overfor The Barents Observer at forstyrrelsen av GPS-signalene fra 16. oktober til 17. november i fjor kom fra Kolahalvøya.

Russland har benektet dette. Maria Zakharova, talsperson for det russiske Utenriksdepartementet, uttalte til avisen i november at beskyldningene fra Norge var absurde og at bakgrunnen for dem var «å få oppmerksomheten bort fra skandalen med den nye fregatten Helge Ingstad». 

Fregatten sank etter å ha kollidert med tankskipet «Sola TS» i Øygarden i Hordaland, i november. 

Ellen Kristine Hætta uttaler til Barents Observer at politiet har tatt opp problemet med GPS-forstyrrelser med Russlands sikkerhetspoliti, FSB, og at de sa de skulle se på saken. 

Den russiske ambassaden i Oslo hadde ikke besvart Politiforums spørsmål da artikkelen ble publisert. Ambassaden hadde heller ikke svart på spørsmål fra Barents Observer. I ettertid har Den russiske ambassaden kommet med en uttalelse om saken, som kan leses i denne artikkelen.

Powered by Labrador CMS