Fyhns fagforeningssyn – en replikk

I siste nummer av Politiforum skriver herrene Bolstad og Eriksen fra Oslo politiforening om mitt innlegg i Aftenposten 3. april, der jeg beskrev hvorfor Arne Johannesen burde være helt uaktuell som politidirektør.

Publisert Sist oppdatert

I ettertid kan man slå fast at politidirektør er utnevnt og at Arne Johannesen ikke var søker, men formentlig satt han klistret til telefonen og ventet på telefon fra justisministeren. Det må ha vært en nedslående ventetid.

Jeg er ikke plaget av fagforeningsforakt i sin alminnelighet, men jeg mobiliserer forakt for de ulovlige aksjoner PF har satt i gang, herunder demonstrasjon i uniform, hvilket var meget vel egnet til å skade politiets omdømme. I stillhet pågikk også andre aksjoner, som overtidsnekt og å gjøre seg utilgjengelig.

Bolstad og Eriksen tror det er å ta ansvar å ty til ulovligheter for å få bedre lønn. Jeg kaller det primitiv tenkning, og for meg er det innlysende at den leder som fronter dette, åpenbart med velbehag, er uskikket til topplederjobben i politiet. At man offentlig gir uttrykk for at lønnskampen om nødvendig må gå på bekostning av politiets omdømme, er faktisk ganske ille hvis man vil oppnå respekt og tillit. Politidirektørjobben handler ganske mye om nettopp dette. At man har et landsmøte bak seg har liten betydning. Jeg antar at det var formann og forbundsstyret som fremmet saken for landsmøtet, eller kanskje var det Oslo politiforening, som alltid har vært mer rabiat enn de øvrige?

Så tror jeg herrene i Oslo politiforening har misforstått min lille kommentar om at Johannesen ofte rusler gatelangs eller er på reise med justispolitikere. Jeg vil ikke harselere over det, men at enkelte justispolitikere foretrekker informasjon fra fagforeningen fremfor etaten får stå for deres regning.

At det ikke skulle være adgang til å mene noe om hvem som burde eller ikke burde bli politidirektør er uforståelig i herrene Bolstad og Eriksens eiendommelige innlegg, men jeg ønsker herrene, samt politimestre som forener arbeidsgiveransvar med medlemskap i PF, riktig god bedring.