Politiuniform og bil.
Politiuniform og bil.

Bruker du sikkerhetsbelte?

Hei, håper du som meg kan si at du ikke har vært utsatt for en alvorlig trafikkulykke. De fleste av oss kan heldigvis det. Håper videre at du som meg bruker sikkerhetsbelte. De fleste av oss gjør heldigvis det.

Publisert Sist oppdatert

Du er kanskje en av oss som har kjørt i mange år uten å ha vært i nærheten av en kollisjon, men likevel har du vent deg til den sikkerheten det er å ta på deg sikkerhetsbeltet. Kjenne tryggheten av å ha det der, festet rundt deg, i tilfelle noe skulle skje.

Det er forbundet med en viss risiko å ferdes i bil i trafikken. Det er en farlig uforutsigbarhet knyttet til det faktum at rundt deg er det tidvis mange andre kjøretøyer, i ganske stor fart, og alle er styrt av uforutsigbare mennesker.

La oss leke litt med tanken på at noen ikke ville at du skulle bruke sikkerhetsbelte, det er jo en tøysete tanke, men likevel:

De kunne jo bruke det mot deg. De kunne jo si:

«Jasså, du kjører med sikkerhetsbelte du, har du tenkt å kjøre på noen?»

«Vet du at du kjører så farlig at du må ha på deg sikkerhetsbelte?»

«Er du virkelig en så dårlig sjåfør at du ikke kan kjøre uten sikkerhetsbelte?»

«Det provoserer oss at sånne som deg kjører med sikkerhetsbelte – det gjør oss utrygge.»

«Stoler du ikke på oss andre trafikanter?»

«Ser du ikke at de dårlige sjåførene ser at du bruker sikkerhetsbelte, og at de også vil begynne å bruke det? De farlige sjåførene kommer til å kjøre fortere og farligere når de også skal bruke sikkerhetsbelte.»

Kan du ikke bare ha det hengende i beredskap? Det henger jo helt inntil deg der du sitter. Det er jo bare å strekke høyrearmen over kroppen, gripe beltet, dra det over deg, og feste det! Du må jo ikke kjøre rundt og tro at det skal skje noe galt hele tiden. Det gjør jo ikke det.

Ser du at trafikkbildet plutselig medfører at du i din bil kan kollidere…da kan du ta på deg beltet. Du rekker jo det. Det tar jo ikke så lang tid å få på beltet. Føler du at det går for tregt, kan du jo bare øve på det.

Tenk over det: Hvor stor sannsynlighet er det for at du skal møte en sånn gærning i trafikken? Du vet jo selv at du har kjørt i årevis uten at det har skjedd noe galt. Dette går sannsynligvis bra.

Tenk på alle som blir glad og lettet over å se at du er så trygg på dine og andres kjøreferdigheter at du velger å ikke bruke bilbelte! Ingen blir provosert! Politikerne våre kan etter hvert opplyse andre land om at her i landet er trafikken så fredelig at vi har usikrede bilførere og passasjerer.

Til og med de dårlige sjåførene ville kjøre mer forsiktig, for de ville jo heller ikke bruke bilbelte. De dårlige førerne, de som kanskje hadde fått i seg en skvett med alkohol, eller ruset seg på narkotika. De ville nok tenke at så lenge ikke de andre bruker bilbelte, så skal heller ikke jeg bruke det, og derfor skal jeg kjøre litt ekstra forsiktig.

Skulle de komme i din retning likevel, så vet du jo hvor du har sikkerhetsbeltet, du har det jo med deg i bilen.

Tenk deg å kunne lese i avisen at fra 3. februar 2016 skal ingen bilfører i Norge bruke sikkerhetsbelte! Vi skal tilbake til sånn som det var før. Før i tiden, da nesten ingen brukte bilbelte.

Hvordan hadde det føltes?

Bruk sikkerhetsbelte! Det kan redde liv dersom uhellet skulle inntreffe. Vi vet ikke om det skjer, eller når det skjer. Vi vet at det kanskje, og vi vet at det er økende trafikk også på norske veier! Det er din sikkerhet vi snakker om.

I en gammel kampanjetekst for bruk av sikkerhetsbelte, sto det: «Noen er glad i deg, bruk sikkerhetsbelte»

Den teksten hadde egentlig vært fryktelig trist, hvis du ikke fikk lov til å bruke sikkerhetsbelte.